BiH Udarno Vijesti

Divjak: Dao sam komandu da se ne puca!

Ratni general Armije BiH Jovan Divjak, koji zbog navodnih  optužbi za zločin na vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine u Beču čeka na odluku o izručenju Srbiji ili BiH, tvrdi da je greškom uhapšen i da se u Dobrovoljačkoj radilo o “nepotrebnom incidentu u haotičnoj situaciji”.

Čuo sam za pucnjavu, i dao sam komandu da se ne puca. Vijerujem da sam doprinjeo da nema više mrtvih“, rekao je Divjak bečkom listu “Standard” na pitanje šta se dogodilo 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici.

Divjak je uhapšen u Austriji 4. marta na osnovu potjernice srpskih vlasti pod optužbom da je učestvovao u navodnom zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a zahtjev za njegovo izručenje podnijele su Srbija i BiH.

Divjak je kazao da je bio iznenađen hapšenjem u Austriji jer je 2010. u Minhenu provjeravan zbog srpskog naloga za hapšenje, ali je Njemačka preuzela mišljenje Interpola da ne postoji međunarodni nalog za hapšenje.

 “Već 1995. je jedan srpski vojni advokat utvrdio da nemam nikakvu odgovornost za događaje u Dobrovoljačkoj ulici. Međutim, krivica je i kod državnog tužilaštva BiH koja nikada nije zaključila slučaj jer u suprotnom ne bih sada sjedio u Austriji“, rekao je Divjak, koji čeka na odluku austrijskih vlasti o izručenju, nakon što je za njegovo puštanje iz ekstradicionog pritvora uplaćena kaucija od 500.000 eura.

On je ocjenio da bi, u cilju riješavanja ratnih zločina, najbolje bilo da se formira međunarodna komisija za istinu, kao što postoji u Južnoj Africi.

Ističući da je njegovim hapšenjem Austrija napravila grešku, Divjak je, na pitanje zbog čega proces odlučivanja o njegovom izručenju traje toliko dugo, kazao da vijeruje da se radi o političkoj igri.

Austrija ne želi konflikt sa Srbijom i Bosnom. Oni znaju da sam nevin i napravili su grešku, te sada traže izlaz, kako će se ponovo izvući iz situacije. Meni je rečeno da sud čeka na mišljenje savezne ustanove za azil“, objasnio je Divjak.

Prema njegovim rječima, državno tužilaštvo Austrije je čekalo na pravni sporazum između Srbije i Bosne, do kojeg nije došlo.

 

Tanjug/Informer.ba