Svijet Udarno Vijesti

‘Dizajnerske droge’ čine kupce pokusnim kunićima

Velika Britanija, a i svijet ouopšteno, suočeni su s alarmantnim razvojem industrije novih, ‘dizajnerskih droga‘. Od njihova korištenja u zadnje dvije godine na Ostrvu je umrlo najmanje 42 ljudi.

Prema Guardianu, ukupno je sumnjivo stotinjak smrtnih slučajeva.

Dizajnerskim drogama nazivaju se preparati stvoreni u laboratorijima, čiji je hemijski sastav legalan, a učinci mogu biti slični otprije poznatim lakim i teškim narkoticima. Dileri ih brzo šire na tržištu preko studentskih mreža, a sustavu treba vremena da sve te preparate i njihove derivate otkrije i proglasi ilegalnima.

Nove droge navodno najviše dolaze na Ostrvo uglavnom iz jugoistočne Azije, gdje hemičari kriminalci ubrzano traže nove sastojke i derivate čija konzumacija stvara učinak sličan onome kanabisa ili težih droga poput amfetamina, ectasya i sl. Broj novih droga na britanskom tržištu kreće se oko 40, slično kao i broj smrtnih slučajeva.

I dok civilizacija poznaje lake i teške narkotike koji se koriste vjekovima, pa i milenijumima, novi spojevi često nisu prošli testiranja na životinjama i ljudima, pa se uopšte ne zna kakav sve učinak i posljedice mogu ostaviti na ljudsko zdravlje. Prodaju se preko interneta, obično na sajtovima koji nude proizvode smještene pod ‘gnojiva’. No pritom su primjena psihoaktivnih artikala i njihov učinak jasno opisani. Jedna od takvih droga bio je mefedron, u žargonu poznat kao ‘mijau-mijau‘, MCAT ili ‘mad cat‘ (Luda mačka). Taj spoj skoro 100 godina je prolazio put od prve sinteze do toga da je na crnim tržištima širom Europe  prepoznat kao surogat kokaina i ectasya. Prema nalazima stručnjaka – vrlo pogibeljan surogat.

Britanski stručnjaci napominju primjer Poljske, gdje su vlasti oštro reagirale na pojavu dizajnerskih opijata. Zatvorene su stotine tzv. head shopova (trgovine rekvizitima za uživanje lakih droga, prirodnim biljem, raznim legalnim preparatima itd.). Pritom su apriorno pod zabranu stavljeni svi budući novi i dosad nepoznati narkotici.

U Velikoj Britaniji o zabranama – i to privremenim, dok se ne utvrdi učinak – odlučuje parlament, no spora je to procedura za današnju globalnu narkoindustriju. Stoga u Savjetodavnom vijeću protiv zloupotrebe droga (ACMD) traže da se usvoji američki model koji apriorno zabranjuje sve nove supstance koje su hemijski slične nedozvoljenim težim i lakšim narkoticima poput amfetamina i THC-a.

Potrošači koji kupe nešto što se opisuje kao droga koja još prolazi ispitivanje, igraju ruski rulet. Ispituju njihov učinak na sebi samima. To je posve neregulirano tržište i ne radi se samo o ‘zgodnim drogama za partijanje’, već o nečemu što može ubiti‘, upozorava profesor Les Iversen iz ACMD-a.

 

Tportal/Informer.ba