Region Udarno Vijesti

Djed Mevlida Jašarevića: U Maoči su mu isprali mozak, imao sam osjećaj kao da želi poginuti

Nisam mogao vjerovati kada sam vidio na televiziji šta je Mevlid uradio – govori na početku razgovora za Dnevni avaz Šain Jašarević, djed Mevlida Jašarevića, napadača na Američku ambasadu u Sarajevu. Sa njim je reporter Avaza razgovarao u njegovoj kući u Novopazarskim banjama, udaljenim nekoliko kilometara od Novog Pazara.

Šain je bio među 17 osoba privedenih nakon napada. Policija je njemu i drugom mu unuku Saidu, pretresla kuću i privela ih na ispitivanje. Ne boji se, kaže, ni novinara ni policije, jer nema šta da krije.

Unuka Mevlida je, tvrdi, zadnji put vidio nekad u junu ove godine, kada je došao da ih posjeti. U posljednje dvije godine, Mevlid je, kaže, živio u Gornjoj Maoči sa suprugom i djetetom. U Novi Pazar je dolazio povremeno, obično na mjesec.

Ovdje se rodio, ali ga je majka odvela u Austriju na školovanje kada je imao skoro sedam godina. Roditelji su mu se razveli kada je imao sedam mjeseci. Majka mu se udavala nekoliko puta. Čini mi se posljednji put za nekog Arapa – priča Šain.

Upravo je u Austriji, kaže on, Mevlid i došao prvi put u kontakt sa radikalnim grupama. Tako se jednom i pojavio sa bradom i počeo govoriti o islamu i praktikovanju vjere te sugerirati i familiji kako se trebaju vladati u vjeri. Djed Šain kaže da ga je pokušavao odgovoriti od toga, ali bezuspješno.

Oni su njemu isprali mozak. Pogotovo tamo u toj Maoči. Žena mu je Novopazarka. Otišli su da žive u BiH. Ona je otišla otkrivena, a vratila se sa zarom. On nije nikoga htio ubiti. Vidjeli ste i sami da je mogao, ali nije. Imao sam osjećaj kao da on želi poginuti ” – kaže Šain.

On bi, navodi, volio da Mevlid sve ispriča policiji, pogotovo ko ga je nagovorio da izvrši napad i ko mu je nabavio oružje. Ali, kaže da zna unuka, koji je jako zatvoren, zbog čega sigurno neće ništa ispričati policiji, pogotovo otkriti nalogodavce i pomagače.

Ni njemu nije spominjao imena. Samo jednom je, kaže, „govorio o nekom šejhu iz Gornje Maoče“.

Supruga i dijete danas dolaze iz Gornje Maoče u Novi Pazar:

Šain Jašarević kaže da se njegov unuk Mevlid oženio prije nekloliko godina. Dobio je i dijete, te je sa suprugom otišao, kako tvrdi, živjeti u Gornju Maoču, piše Depo.ba

Njegova supruga i dijete će se vratiti iz Maoče u Novi Pazar, gdje živi njena familija “- kaže Šain Jašarević.

 

Depo/Informer.ba