Izdvojeno Svijet Vijesti

Djevojka prohodala nakon 14 godina u invalidskim kolicima

Holanđanka Monique van der Horst iznenadila je ljekare kada je prohodala poslije 14 godina provedenih u invalidskim kolicima, piše Daily Telegraph.

Djevojka je od najmlađih dana pokazivala sklonost prema sportu. U 13. godini počela je da se bavi biciklizmom kada joj je tokom rutinske operacije zgloba oštećen nerv i ostala je paralizovana od kuka nadole.

U drugoj nesreći 2008. godine udario ju je automobil dok se kretala ulicama Amsterdama i tada je paralizovana od pojasa nadole.

Međutim, ona ni tada nije dozvolila da joj onesposobljenost omete sportske ambicije. Počela je sa takmičarskim bavljenjem ručnim biciklizmom i na Paraolimpijadi u Pekingu osvojila je dvije srebrne medalje.

Djevojka je tokom priprema za Paraolimpijadu u Londonu iduće godine zadobila nove povrede.

Daily Telegraph navodi da dok je ležala u bolnici nakon nesreće Moniquee je iznenada osjetila iznenadne trzaje u nogama. Bolovi su bili užasni, poput električnih udara.

Ali, umjesto da bude zabrinuta, djevojka je van sebe od radosti jer nakon 14 godina provedenih u invalidskim kolicima iznenada i protivno svih medicinskih očekivanja ponovo osjeća svoje noge.

“Još ne mogu da vjerujem da zaista hodam jer sjedim u invalidskim kolicima od svoje 13. godine. Pozvala sam majku, oca i brata da dođu u bolnicu jer imam nešto da im pokažem. Kada su došli nisu mogli da vjeruju da ih pozdravljam stojeći na svojim nogama”, rekla je Monique.

Ljekari ne znaju kako da objasne iznenadni oporavak Monique. Pojedini vjeruju da je prilikom njene posljednje nesreće tijelo jako potreseno i time joj je vraćena aktivnost.

Monique objašnjenje ne zanima, samo, kako kaže, osjeća veliku zahvalnost što više nije u invalidskim kolicima.

“Vjerujem li u čuda? Ne znam. Vjerujem da nešto postoji. Međutim, ne vjerujem da treba sjesti i čekati da se čudio desi. Morate vjerovati u sebe”, rekla je ona.

 

Srna/Informer.ba