BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Dnevnica do 40 KM, a niko neće da radi

Poljoprivrednici u BiH kažu da su na velikim mukama, jer im ove sezone treba mnogo sezonskih radnika, koje ne uspijevaju da pronađu, iako dnevnica za rad na selu dostiže i do 40 maraka.

Za sezonce će, ističu poljoprivredni proizvođači, u narednim mjesecima posla biti na pretek, jer slijedi kopanje usjeva, kupljenje sijena, branje voća i slično.

“Na selima je situacija takva da se nudi dnevnica od 25 do 40 maraka, a uz to radnici imaju i dva obroka i niko neće da radi! Dobiju odmah pare i jelo, ali neće”, kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Problem je, smatra on, što bi svi da budu na državnim “jaslama”.

“Ne znam ja šta je s narodom! Sve interesuje da budu službenici u državnoj administraciji, da sjede pored računara, igraju karte, popiju dvije-tri kafice i čekaju kraj radnog vremena. Nema tih poslova više nigdje u svijetu”, kritikuje Usorac.

Ogorčen je i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona, koji kaže da je prije nekoliko dana tražio radnika za utovar sijena, ali da pomoć nije pronašao.

“Kod nas je dnevnica između 30 i 40 maraka. Ko pristane, ima čitav dan da jede, a obezbijeđeni su i kafa i pivo. Ipak, radnika je teško naći. Evo, na birou u Kalesiji je 9.000 nezaposlenih, ali kad zovnem nekoga da mi pomogne oko sijena, kaže: ‘Ne mogu, kolje me prašina!'”, priča nam Hasanović.

Posebno je, ističe on, teško ubijediti mlade ljude da rade na selu.

“Ja imam jednog čovjeka, penzionera, koji hoće raditi kad god nije zauzet. A ovi mladi neće, sjede u kafićima”, žali se Hasanović.

Poput njega, i Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine, razočaran je pošto i u Semberiji nije lako pronaći nekog ko bi se uhvatio vila ili motike.

“Sezonskog radnika veoma je teško naći. Cijena rada kreće se od 25 do 35 maraka dnevno, a uključena su tri obroka, te dva puta kafa. Ali, većina ljudi bira posao, neće da rade u poljoprivredi. Radili bi lakše poslove, sat-dva, a čitav dan veoma teško”, kaže Nikolić.

Prema njegovim riječima, u selima će narednih mjeseci biti mnogo posla.

“Sad je sezona i ko hoće da radi, lako će moći da zaradi dnevnicu”, naglašava Nikolić.

Nezavise/Informer.ba

6 0 komentara

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • SELJAČINE SU NA DRŽAVNIM JASLAMA, NEĆE NI GRAĐANI ZA KUR.EVO ZDRAVLJE DA RADE . . .

  • malo razmisli do cega je, zasto nema zainteresovanih.Podignite dnevnice na najmanje 50 maraka pa da vidimo onda.

  • Ko ba nece? Za dnevnicu od 40 dusu cu da prodam. Samo se nadam da ovo nije kao “40” a ono dođes i manje od 10. Ako je tacno, definitno zelim! Dajte neki oglas ili nesto…