Politika Udarno Vijesti

Dnevnice u bh. institucijama skresaće sa 50 na 25 KM

Dnevnice funkcionera i službenika u bh. institucijama biće snižene za najmanje 50 odsto i iznosiće maksimalno 25 KM za putovanja unutar BiH, potvrđeno je u Vijeću ministara BiH.

Nacrt odluke kojom će biti snižene dnevnice bh. institucija pripremilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH nakon što je na sjednici Fiskalnog vijeća BiH dogovoreno da dnevnice za putovanja unutar zemlje, koje sada iznose 50 KM, budu izjednačene na državnom i entitetskim nivoima i iznose maksimalno 25 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH nisu htjeli govoriti o detaljima nacrta odluke, osim da je u skladu sa zaključkom Fiskalnog vijeća, tako da smo ostali uskraćeni za odgovor da li će dnevnice biti eventualno niže od 25 KM i od kada bi odluka bila primijenjena.

Ovakav dogovor u Fiskalnom vijeću u četvrtak je ozvaničila Vlada FBiH, odlučivši da dnevnice od 1. decembra snizi sa 48 na 25 KM.

Zbog ovoga se, sudeći po dosadašnjoj potrošnji, očekuju godišnje uštede od nekoliko miliona KM. Tako je za dnevnice unutar BiH prošle godine iz budžeta potrošeno 5,2 miliona KM, a za prvih 10 mjeseci ove godine 3,9 miliona KM. Prema ranijim podacima, FBiH je samo za 11 mjeseci prošle godine ukupno na dnevnice potrošila oko 2,5 miliona KM.

Ekonomisti smatraju da je ovo polovična mjera bez bitnog efekta po budžete jer se ogromna sredstva zapravo troše na putovanja u inostranstvo.

“To je dobar gest, ali je grebanje po površini. Izostala je odluka o smanjenju dnevnica za inostranstvo, a troši se ogroman novac na egzotična putovanja, dok običan narod putuje unutar BiH ili ni to. Gdje su samo silne reprezentacije? Apelujem da ne troše na dočeke i zakuske dok pola stanovništva gladuje. I administracija je nakvasala da je to nedopustivo. Treba sistem mjera sveobuhvatne racionalizacije“, rekao je Duljko Hasić, ekonomski analitičar.

U Republici Srpskoj dnevnica za putovanje unutar zemlje je 20 KM, što je manje od prijedloga Fiskalnog vijeća. U FBiH sada je dnevnica 48 KM, s tim da se uvećava za 10 do 25 odsto u zavisnosti koristi li je rukovodeći državni službenik, ministar, premijer ili predsjednik i potpredsjednik FBiH. Za putovanja van BiH dnevnice na državnom nivou su od 65 KM do 169 KM, u zavisnosti od toga u koju se zemlju putuje. Tako je za putovanja izvan BiH za 10 mjeseci ove godine potrošeno skoro 2,7 miliona KM. Za “federalne putnike” dnevnice za inostranstvo su od 90 KM do 160 KM, a u RS od 39 do oko 100 KM.

“Smanjenje dnevnica nije nikakva ušteda. Ima drugih stvari na kojima se uštede mogu napraviti. Osim toga, državni ministri puno više putuju u inostranstvo nego unutar zemlje“, rekao je Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Po revizorskim izvještajima institucija BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH je u prošloj godini potrošilo oko 11.000 KM na dnevnice u zemlji, a oko 45.000 KM za inostranstvo. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa potrošilo je oko 36.500 KM na dnevnice u zemlji, a za inostranstvo više nego duplo. Ministarstvo odbrane je potrošilo dva miliona KM za dnevice unutar BiH, a 592.450 KM van zemlje, što je nešto više nego što je potrošilo Ministarstvo vanjskih poslova. Parlamentarna skupština BiH je potrošila 198.000 KM za dnevnice u inostranstvu, što je za 100.000 KM više nego za putovanja unutar BiH. Ovo su troškovi samo nekih od skoro 80 institucija. Iz Ministarstva finansija FBiH nismo uspjeli dobiti odgovor zašto nisu mijenjali dnevnice za inostranstvo.

 

Nezavisne/Informer.ba