BiH Vijesti

Dobitnik Srebrenog medvjeda ponovo traži posao: Nazif Mujić više ne radi na Pannonici

Podsjetimo, početkom maja Nazifu je ispunjen najveći san – zaposlenje, a samo mjesec nakon toga, on je postao još jedan nezaposleni Rom.

Kako nam je kazao, razlozi zbog kojih je prestao da radi kao kulturni animator na kompleksu Panonskih jezera, jesu plata i prevoz.

Radna knjižica

– Odobrili su mi 600, 650 maraka za sve, znači za hranu i prevoz, i opet sam bez osiguranja. Radna knjižica mi ostaje kući, a ni ja, ni žena nemamo osiguranje. Oni su meni obećali da ću imati osiguranje, da ću imati dobru platu. Mjesec sam radio po potrebi, a sada kada je sezona zvanično počela, obavezan sam bio da budem tu od 8 do 4 svaki dan. Ja za prevoz dam oko dvadeset maraka, puta dvadeset i dva dana, i eto ostatak od nekih dvjesta maraka mi ostaje da prehranim svoju porodicu, rekao nam je Nazif.

Ovaj najpoznatiji bosanskohercegovački Rom postao je popularan jer je u filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza”, zajedno sa suprugom oživio svoju tragičnu priču. Film govori o Nazifu, koji izdržava porodicu sakupljajući staro željezo, i Senadi, kojoj zbog toga što nema zdravstveno osiguranje, uskraćuju za život važan medicinski tretman. Nazif tada počinje da se bori kako bi spasio svoju suprugu.

On se bori i danas, a jedini cilj mu je, kako ističe, da pruži što bolji život svojoj peteročlanoj porodici. Ne stidi se toga što je Rom, borio se i za Bosnu i Hercegovinu, a sada se bori da prehrani svoju porodicu.

– Ja se ne stidim toga šta sam, ja sam Rom i ponosan sam na to. Ovaj posao koji su mi dali, išao je preko implementacije federalnog programa za zapošljavanje Roma. Bilo ko da je osvojio ovo što sam ja osvojio, Srebrenog medu, bilo koja vjeroispovijest da je u pitanju, dobio bi posao, dobio bi sve. Ja sam Rom pa se išlo preko tog fonda za zapošljavanje Roma, i to da radim godinu po ugovoru o djelu, dodaje Mujić.

Šansa u Lukavcu

Na kraju nam je rekao da načelnik Lukavca Dževad Mujkić pokušava da ga zaposli u Javnom komunalnom preduzeću Rad Lukavac.

– Bliže mi je, bolja je plata, bolji su mi uslovi. U svemu gledam samo svoju porodicu, borim se za nju da bih im pružio nešto bolje u životu, zaključuje ovaj berač željeza.

Kontaktirali smo jučer i direktora Pannonice Maida Porobića, koji nam je kazao da nije upoznat sa tim da Nazif Mujić više ne radi na Panonskim jezerima.

Oslobođenje/Informer.ba