BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Doboj: Poginuo u avionu koji je sam napravio

Nenad Martić, pilot sportskog aviona, poginuo je jučer kada se letjelica kojom je upravljao prilikom slijetanja zakačila za krošnju drveta, a zatim pala na tlo u naselju Rudanka, kod Doboja.

Nesreća se dogodila oko 15.30, a avion je pao na zasijanu površinu, čiji je vlasnik dobojska Zemljoradnička zadruga “Bosnakoop”.

Martić je inače bio penzioner, član Aero-kluba “Ikar”, dugo godina je radio u Njemačkoj, a kada se vratio u rodni kraj, odlučio je da svojim rukama napravi sportski avion.

Za potrebe gradnje letjelice, kojim je želio da pilotira, Martić je dijelove nabavljao u inostranstvu, a pomoć prilikom izrade pružala su mu još dva člana dobojskog Aero-kluba “Ikar”.

Ovo je drugi avio-incident koji se dogodio na području Rudanke, jer se, prema nezvaničnim informacijama, 5. septembra srušio avion u objekte ZZ “Bosnakoop” i tom prilikom je uništen kombajn, vlasništvo Zadruge.

Avionom je, prema nezvaničnim informacijama, pilotirao Ljubo Tomić iz Brčkog, koji je ostao nepovrijeđen, a avion je uništen.

Inače, u blizini oba mjesta pada aviona se nalazi preduzeće “Tehnogas”, u kojem su skladištene boce sa plinom, pa je prava sreća, kažu bolje upućeni, da se nijedan od aviona nije srušio u krug preduzeća jer bi posljedice za mještane Rudanke i okolnih sela bile katastrofalne.

Prema nezvaničnim informacijama, po odobrenju lokalnih vlasti, na parcelama ZZ “Bosnakoop” u Rudanci, na površini od pet hektara, sagrađen je aerodrom koji koriste članovi Aero-kluba “Ikar”.

Klub je trebalo da plaća zakupninu za prostor koji koristi u visini od 20.000 KM, ali navodno ona još nikada nije plaćena.

Nezavisne/Informer.ba