Crna hronika Vijesti

Doboj: Potvrđena optužnica zbog silovanja Srpkinje

Okružni sud u Doboju je protiv Mirka Kovačević zvanog Mokica (53) potvrdio optužnicu koja ga tereti da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, uz prijetnju oružjem i upotrebu sile, u dva navrata silovao jednu Srpkinju u septembru 1992. godine u Brodu, saopšteno je iz dobojskog Okružnog tužilaštva.

U optužnici se navodi da je Kovačević, zajedno sa još jednim pripadnikom HVO-a po nadimku Rezač, došao naoružan s puškom u dvorište porodične kuće čiji je vlasnik Srbin i naredio njegovoj kćerki da mora poći sa njim i zatim je odvezao automobilom u kuću nepoznatog vlasnika.

U toj kući zadržao ju je dva dana i sa pušku u ruci prijetio da će je ubiti i baciti u rijeku Savu, kao i da će je silovati više vojnika HVO-a ako ne pristane da sa njim ima polni odnos.

Nakon toga Kovačević ju je ošamario i skinuo odjeću sa nje, uhvatio je za ruku i na silu odgurao do sobe gdje se nalazio krevet, a zatim ju je u dva navrata silovao, poslije čega je vratio kući i zaprijetio da o tome nikome ne smije pričati.

U zaključku optužnice navodi se da je Kovačević, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba u BiH, vršio nasilnu obljubu – silovanje ženske osobe, čime je učinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnicu protiv Kovačevića podiglo je Okružno tužilaštvo Doboj.

 

Srna/Informer.ba