Crna hronika Udarno Vijesti

Doboj: Supružnici godinama iskorištavali djevojke za prostituciju

Djevojke iz Srbije koje su supružnici Mile i Zorica Jekić iz Doboja iskorištavali za prostituciju bile su zatočene u kući u Matuzićima, opština Doboj Jug, tvrde mještani ovog naselja koji žive u neposrednoj blizini objekta u kojima su pronađene.

“Po naglasku bih rekao da su iz Šumadije, služio sam tamo vojsku, pa bih rekao da su iz tog kraja. Sigurno imaju od 25 do 30 godina, nisu ni tako mlade. Viđao sam ih kada su niz stepenice silazile po jelo, same nisu nikada nigdje išle“, ispričao je jedan mještanin Matuzića.

Djevojke su stanovale u iznajmljenom stanu u privatnoj kući, čiji vlasnik živi u Njemačkoj, a koji godinama izdaje stanove i drugim podstanarima.

“Jedna djevojka je godinama tu stalno bila, dok su se druge mijenjale, dolazile su i odlazile. Nisu s nama pričale, samo kažu ‘dobar dan’ ili ‘dobro jutro’ i to je to. Iz kuće se nije ništa čulo”, navodi jedan od komšija.

Da li su djevojke bile maltretirane, komšije ne znaju, jer tvrde da nisu ništa čule, ni “mušterije” im, kažu, nisu dolazile u stan u kojem su boravile, nego ih je, kako pretpostavljaju, gazda odvozio na drugu, njima nepoznatu lokaciju.

“Vidio sam kada dođe njihov gazda po njih, odveze ih, pa ih poslije opet doveze, sve sam to vidio, ali nisam znao šta one zapravo rade”, navodi stanar kuće koja se nalazi odmah do kuće u kojoj su boravile djevojke.

Prostitucija se navodno odvijala u dobojskom naselju Vila, u blizini magistralnog puta M-17, u ugostiteljskom objektu “Laguna”, koji inače nije bio otvoren tokom dana, a u kojem su djevojke radile kao konobarice.

“Poslije podne otvore kafić, a naveče počnu da stižu automobili. Tada gazda doveze djevojke, koje istrče iz auta i uđu unutra”, pričaju mještani naselja.

Tokom policijske akcije, koja je izvedena u noći između 30. septembra i 1. oktobra, a u kojoj su uhapšeni Jekići, pretresena je “Laguna”, kao i stan u Doboju, u Ćuprijskoj ulici, u kojem su živjeli supružnici. Stan je navodno vlasništvo roditelja Jekićeve, koja je novac od prostitucije “prala” finansiranjem izdavanja svog književnog ostvarenja.

Jekić je nekadašnji radnik dobojske policije, a sa prostitucijom je povezivan i krajem devedesetih godina prošlog vijeka, kada je ona “cvjetala” u naselju Vila, koje se nalazi na međuentitetskoj granici. U to doba, navodno, na desetine ugostiteljskih objekata u ovom naselju, koji su zapravo bili paravan za prostituciju, bez problema je radilo.

Sud BiH odredio je juče jednomjesečni pritvor Miletu i Zorici Jekić, te Musti Ćehajiću i Verici Munćan, državljanki Srbije. Oni su osumnjičeni za trgovinu ljudima, a terete ih i da su kao organizovana grupa na prevaru doveli dvije djevojke iz Srbije u BiH, koje su zatim prisiljavali na pružanje seksualnih usluga za novac.

Oni su uhapšeni u policijskoj akciji koju su izveli pripadnici CJB Doboj i MUP-a ZDK, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa Interpolom Beograd.

 

Nezavisne/Informer.ba