Crna hronika Vijesti

Doboj: Zbog milionske štete uhapšena četiri lica

Dobojska policija podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv N.J., D.L. i M.J. zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj  i pribavili imovinsku korist od 1,4 miliona maraka, kao i protiv lica M.M. osumnjičenog za nesavjestan rad u službi.

N.J. je osumnjičen da je od 2006. do 2008. godine, kao odgovorno lice u banci koja ima izdvojeni šalter u Modriči, vršio nezakonite transakcije sa računa većeg broja komitenata – fizičkih i pravnih lica, pričinivši materijalnu štetu klijentima i banci od 469.695 KM, te 54.540,95 evra i 53.800 CHR, za koji iznos je za sebe ili druge pribavio protivpravnu imovinsku korist, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

N.J. je u tom periodu vršio nezakonite transakcije, tako što je odobrena sredstva po ugovorima o kreditu, umjesto klijentima mikrokreditne fondacije Kancelarije u Modriči, isplaćivao službenicima ove fondacije, prijavljenim D.L. i M.J, i to ukupnom 764.430 KM, za koliko je oštetio mikrokreditnu fondaciju iz Sarajeva, a za sebe ili druge pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Ovim nezakonitim transakcijama N.J. je, takođe, oštetio banku, a za sebe i druge pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.429.205 KM.

Za prijavljene D.L. i M.J. sumnja se da su od 2006. do 2008. godine, koristeći svoj položaj kreditnih službenika mikrokreditne fondacije koja ima izdvojeni šalter u Modriči, nezakonito vršili prijem, obradu i odobravanje kredita klijentima bez potrebne dokumentacije, sačinjavajući pri tom i lažne ugovore, na osnovu čega je relizovan kredit za 71 lažnog klijenta.

Lica D.L. i M.J. su na osnovu isplatnih naloga, u saradnji sa prvoprijavljenim N.J., preuzimali nezakonito uplaćen novac na ime klijenata po ugovorima i na taj način za sebe ili druge ostvarili protivpravnu imovinsku korist, u prethodno navedenom iznosu od 764.439 KM, a za koji iznos su oštetili mikrokreditnu fondaciju.

Za prijavljenog M.M. postoji sumnja da je od 2006. do 2008. godine, kao rukovodilac Regionalne kancelarije mikrokreditne organizacije Gradačac, u čijem sastavu se nalazi kancelarija u Modriči, propustio dužni nadzor nad radom kreditnih službenika i odobravao isplatu za fiktivno sačinjene ugovore o kreditima sa nepotpunom dokumentacijom klijenata, potpisujući pri tom bjanko naloge za isplatu kredita, te je i kao član Kreditnog odbora propustio dužni nadzor i omogućio nezakonitu realizaciju navedenih kred

 

Srna/Informer.ba