Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

U Doboju razbijen lanac trgovine ženama iz Srbije

U Doboju je razbijen lanac trgovine ljudima te spašene dvije žrtve s područja Srbije.

Rezultat je to koordinirane akcije Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske (RS), pripadnika Centra javne bezbjednosti Doboj i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, izvršene pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Interpolom Beograd.

Na osnovu naredbe Suda BiH, u sklopu ove akcije jučer i danas su na području općine Doboj uhapšene dvije osobe, izvršeni pretresi jednog ugostiteljskog objekta, stana i automobila koji su u vlasništvu ili ih koristi osoba M.J. iz Doboja.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji potvrđuju osnove sumnje da se ta osoba bavi kriminalnim aktivnostima vezanim za trgovinu ljudima radi prostitucije.

Također, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina novca, dvije automatske puške, kao i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni su M.J. i Z.J. iz Doboja, koji će nakon kriminalističke obrade biti predati Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima trgovina ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i nezakonito uskraćivanje identifikacionih dokumenata.

U saradnji sa MUP Zeničko-dobojskog kantona rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi kriminalnih aktivnosti navedenih i drugih osoba koji su djelovali kao organizovana kriminalna grupa će biti nastavljen, saopćeno je danas iz CJB Doboj.

Načelnik CJB Doboj Tihomir Narić saopštio je da je u okviru aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela u vezi trgovine ljudima radi prostitucije provedena koordinisana akcija Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, CJB Doboj i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Interpolom Beograd.

On je dodao da su u okviru akcije juče i danas, na osnovu naredbe Suda BiH, na području opštine Doboj izvršeni pretres jednog ugostiteljskog objekta, stana i jednog putničkog motornog vozila, koji su u vlasništvu ili ih koristi lice M.J. iz Doboja, prilikom kojih su pronađeni predmeti koji potvrđuju osnove sumnje da se lice bavi kriminalnim aktivnostima u vezi trgovine ljudima radi prostitucije.

 “Takođe, pronađena je i privremeno oduzeta vaća količina novca, dvije automatske puške, kao i drugi predmeti koji će biti korišćeni kao dokaz u krivičnom postupku”, naveo je Narić u saopštenju i precizirao da su u aciji lišeni slobode M.J. i Z.J. iz Doboja, te spašene dvije žrtve trgovine ljudima sa područja Srbije.

 

Fena/Srna/Informer.ba