Ekonomija Udarno Vijesti

Dobri poslovni rezultati Bosnalijeka u 2011. – ambiciozni planovi i za naredne tri godine

Uprkos nepoticajnom poslovnom ambijentu u BiH, kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo u 2011. godini je, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila ukupan prihod od prodaje u iznosu 106,5 miliona KM, što predstavlja rast od pet posto u odnosu na prethodnu godinu, te netodobit od 5,9 miliona KM ili 42 posto višu u odnosu na 2010 godinu.

Direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić danas je na godišnjoj konferenciji za novinare kazao da su od ukupnog prihoda od prodaje 50,3 miliona KM ostvarena na tržištu BiH, a 56,2 miliona KM u izvozu.

“Ostvareni rezultati u izvozu potvrđuju našu strategiju prema razvoju međunarodnog poslovanja, a koja će svoj zamah doživjeti u 2012. godini. Mi nećemo odustati od realizacije naše vizije izrastanja u respektabilnu kompaniju na svjetskom tržištu”, kazao je Arslanagić i istaknuo da Bosnalijek ove godine obilježava svoj 61. rođendan.

Dodao je da o kvalitetu Bosnalijeka, također govore i rezultati inspekcije EU-a koja je provedena krajem prošle godine i koja je potvrdila da Bosnalijek radi u skladu s Evropskim standardima dobre proizvođačke prakse (EU GMP), što mu otvara put u Evropu.

Araslanagić je posebno naglasio da Bosnalijek u 2012. planira ostvariti prihod od prodaje u iznosu 118 miliona KM, što će predstavljati povećanje za 11 posto u odnosu na 2011. godinu.

“Prihodi od prodaje u izvozu bi trebali rasti za cijelih 19 posto, što će rezultirati povećanjem učešća izvoza u ukupnom prihodu od prodaje sa 53 na 57 posto. Planirana netodobit u 2012. trebala bi biti veća za 47 posto u odnosu na dobit u 2011., te bi, prema planu, trebala iznositi 8,7 miliona KM“, rekao je Arslanagić.

Naglasio je da Bosnalijek ima ambiciozne planove za naredne tri godine i da bi prihodi od prodaje do 2014. trebali rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 12 posto, dok bi dobit bilježila stopu rasta od čak 30 posto, a učešće izvoza u ukupnom prihodu od prodaje trebalo bi da iznosi 60 posto.

Ovakav plan rasta prodaje, odnosno obima prozvodnje, prema Arslanagićevim riječima, pratit će i neophodna investiciona ulaganja, koja samo u 2012. treba da iznose 30 miliona KM.

Novi izvršni direktor za marketing i prodaju u Bosnalijeku, renomirani stručnjak u međunarodnom farmaceutskom poslovanju, Bojan Kebe, rekao je da će ta kompanija u narednom periodu poslovni fokus, svoja znanja i kapacitete usmjeriti ka razvoju međunarodnog poslovanja te da je strateški cilj kompanije da postane jedna od vodećih generičkih kompanija na području istočne i jugoistočne Evrope.

On je kazao da je Bosnalijek u 2011. u Rusiji ostvario 25 miliona eura u sekundarnoj prodaji, sa stopom rasta od 25 posto, kao i da će ta kompanija, s obzirom na to da očekuje najveći rast na tržištu Rusije i u budućnosti, otvoriti svoje sjedište za regiju CIS (neke bivše sovjetske republike) u Moskvi, na čelu s direktorom iz Rusije.

Danas je, također, istaknuto da će Bosnalijek i u budućnosti svoj uspjeh djeliti sa širom društvenom zajednicom i da će i dalje podržavati naučne, zdravstvene i kulturne projekte, kao što je to bio slučaj i svih prethodnih godina.

 

Fena/Informer.ba