Politika Udarno Vijesti

Dobro bi bilo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz HDZ-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izrazio je očekivanje da će Predsjedništvo BiH u ustavnom roku predložiti novog predsjedavajućeg Vijeća ministara i da će on biti kandidat HDZ-a BiH, ocijenivši da nije dobro jedan narod dugo držati u političkoj frustraciji.

“Vjerujem da će Predsjedništvo u ustavnom roku predložiti novog predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će imati podršku i čiji će kabinet imati podršku. To može da se desi za 15 dana, ali i ne mora”, rekao je Špirić Srni i dodao da “politika isključivosti nije saveznik uspjehu”.

Špirić kaže da svi moraju “spustiti letvice”, jer je veoma vžno formirati Vijeće ministara i komotnu većinu koja će se baviti ustavnim reformama – pitanjima imovine i popisa stanovništva. “Smatram da bi, ukoliko je predsjedavajući parlamenta iz HDZ-a 1990, dobro bi bilo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz HDZ-a.

Nije dobro jedan narod držati u političkoj frustraciji toliko dugo, jer to nije saveznik provođenja reformi”, smatra Špirić. On je napomenuo da “političko Sarajevo u ovom slučaju mora da pokaže potrebnu političku širinu da bi zemlja uspjela u cjelini” i dodao da će, ako se to dogodi, Predsjedništvo BiH sasvim sigurno imati kapacitet da u ustavnom roku predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Ukoliko bude nadmudrivanja bojim se da se i Predsjedništvu ne vežu ruke”, dodao je Špirić. Kada je riječ o formiranju vlastu u BiH, Špirić je ocijenio je da je dobro što su u tom slučaju napravljeni prvi koraci i da ne treba dugo čekati na drugi korak, te dodao da sistem rotacije nikoga ne obespravljuje.

“Ne treba dugo čekati na sljedeći korak, jer se u BiH nikad ne zna da li je na pomolu zaplet ili rasplet“, rekao je Špirić ističući kako bi volio da se što prije iskoriste ustavni rokovi i konstituiše novo Vijeće ministara BiH. Špirić kaže da bi to bilo stvaranje novog kredibiliteta, nove snage i novog povjerenja što je korisno za sve u BiH i ističe da je pitanje rotacije u BiH njen stabilizator kojim se stvara osjećaj da je ovo država svih koji u njoj žive.

“Nažalost, dobronamjerno ili ne taj stabilizator se često pretvara u detonator, a ne bih želio da nam se to desi, jer je ovo naša zemlja i svi treba da shvatimo da na bitnim mjestima postoji sistem rotacije koji nikog ne obespravljuje, a stvara dozu minimuma patriotizma kao garancije uspjeha“, rekao je Špirić.

 

Srna/Informer.ba