BiH Udarno Vijesti

Dobrovoljac Radikala Dragan Jović prizano ubistvo Bošnjaka u Bijeljini

Prvooptuženi Dragan Jović priznao je danas na početku suđenja za ratni zločin u Bijeljini 1992. godine da je prilikom pretresa kuće bošnjačke porodice u tom gradu ubio jednog muškarca, ali je odbacio krivicu za silovanje žena iz te porodice.

Priznajem da sam počinio ubistvo. Pucao sam iz straha, a ne, kako piše (u optužnici), da sam mu stavio cijev automatske puške u usta i opalio“, rekao je Jović izjašnjavajući se o navodima optužnice kojom se on i još dvojica okrivljenih terete za ubistvo civila, maltretiranje i  silovanje dviju žena u Bijeljini. On je pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kazao da je na inicijativu izvjesnog Milorada, sa još trojicom dobrovoljaca, 14. juna 1992. godine krenuo u pretres jedne kuće u tom gradu.

Milorad je rekao da idemo u pretres muslimanske kuće jer taj čovjek (Ramo) prodaje oružje mudžahedinima“, kazao je optuženi navodeći da su u kuću prvo ušli Milorad i izvjesni Danilo, a potom on i optuženi Alen Ristić. Optuženi je rekao da je Ramo u jednom trenutku, kada su se začuli jecaji, skočio na njega i da je tada “iz straha” opalio i ubio ga.

Ubio sam čovjeka na pravdi boga. Krv mora da se plati, ja ne bježim od krivice i 18 godina čekam na ovaj (sudski) poziv“, kazao je on ukazujući sudskom vijeću da nije kriv za maltretiranje i silovanje žena iz te porodice, što mu se, po optužnici, stavlja na teret. On je potvrdio da su dvije žene, od kojih se jedna nekoliko dana prije tog događaja porodila, silovane, navodeći da su to uradili Milorad i optuženi Zoran Đurđević.

Milorad i Zoran su silovali djevojke. Milorad je pričao da je silovao ženu koja je rodila prije toga“, kazao je optuženi i dodao da je vidio da su obje bile bez odjeće ispred kuće i da su ih tako kolima odvezli do jednog mjesta, gdje su ih ponovo silovali. Prema optužnici, okrivljeni su po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, “zaustavili vozilo, naizmjenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mjesta“.

I optuženi Zoran Đurđević izjasnio se danas o navodima optužnice, negirajući u potpunosti krivicu za ratni zločin.

Nisam vršio ubistva ni silovanja“, rekao je Đurđević, dodajući da ništa što piše u optužnici nije tačno. Obojica su kazali da su na ratište došli kao dobrovoljci preko Srpske radikalne stranke.

 

Onasa/Informer.ba