Svijet Udarno Vijesti

Dodijeljena Nobelova nagrada za mir u Oslu

Tri žene koje su se borile protiv nepravde, diktature i seksulanog nasilja u Liberiji i Jemenu dobile su Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u norveškoj prijestolnici.
Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, njena zemljakinja Leymah Gbowee i Jemenka Tawakkul Karman primile su nagrade u Gradskoj vijećnici u Oslu.

Predsjedavajući Odbora za nagrade Thorbjoern Jagland rekao je da ove tri žene predstavljaju borbu za ljudska prava, mir i jednakost žena, javlja AP.

Od 2004. godine nijedna žena ili osoba iz subsaharske regije Afrike nije dobila nagradu, kada je odbor uručio nagradu Wangari Maathai iz Kenije koja je mobilizirala siromašne žene da se bore protiv deforestacije tako što će saditi drveća.

Uručivši Karman nagradu Odbor je također priznao pokret Arapskog proljeća kao napore naroda za poboljšanja ljudskih prava.

Sirleaf je izabrana za predsjednicu Liberije 2005. godine, nakon čega je ponovo pobijedila na izborima u oktobru. Priznata je širom svijeta zbog pomaganja zemlje da se oporavi od krvavog građanskog rata.

Gbowee (39) dugo je vodila kampanju za poboljšanje ljudskih prava i protiv silovanja, a 2003. godine vodila je stotine demonstrantica kroz Monroviju sa zahtjevom za razoružavanje boraca koji su zlostavljali žene, unatoč mirovnom sporazumu koji je trebao okončati 14-godišnji građanski rat.

Karman, novinarka i član islamske stranke Islah, prva je Arapkinja koja je dobila Nobelovu nagradu, a sa 32 godine starosti ona je najmlađa dobitnica nagrade za mir ikada. Ona je također na čelu organizacije za ljudska prava Nesputane novinarke.

Prošle godine nagrade za mir otišle su u ruke kineskog disidenta Liua Xiaoboa. Na ceremoniji na njegovo mjesto je bilo predstavljeno praznom stolicom jer mu bijesne kineske vlasti nisu dozvolile da otputuje u Norvešku.

Ostale nagrade, iz medicine, hemije, fizike i književnosti, bit će uručene u zasebnoj ceremoniji u subotu u Stockholmu.

Nobelove nagrade se uručuju od smrti Alfreda Nobela 1986. godine.

 

FenaInformer.ba