Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Bakir Izetbegović stoji iza vehabija

Milorad Dodik, komentarišući napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, u izjavi za Kurir tvrdi da se u BiH namjerno stvara atmosfera u kojoj se vehabijski pokreti nesmetano razvijaju, a za to optužuje Bakira Izetbegovića.

”Nije tajna da Bakir Izetbegović održava kontinuirane kontakte s takvim grupama. Prema nekim našim informacijama, vrlo je cijenjen u radikalnim islamističkim grupama, a čak ima i kontakte s određenim grupama i službama u Iranu” – tvrdi Dodik.

”To su sve recidivi rata. Izetbegović, kad je došao na vlast, rekao je da nastavlja politiku svoga oca. Time stvara atmosferu u kojoj radikalni islamistički krugovi mogu da se razvijaju u BiH. Njegovi stavovi i ideologija političkog islamizma, ali i stavovi muftije Mustafe Cerića podgrijevaju cijelu situaciju, u kojoj je BiH centar vehabizma, koji je odgovoran za napad na ambasadu u Sarajevu’‘ – podvlači Dodik.

S druge strane, akademik u BiH Muhamed Filipović u intervjuu Dnevnom avazu tvrdi da se mora ispitati uloga srpske tajne službe i to da li su iskoristili Mevlida Jašarevića, za koga kaže da je „srpski terorista“.

”Tačno je da je ovaj mladić indoktriniran na islamu apsolutno suprotne ideologije. Ali, potrebno je ispitati sve okolnosti, pa i varijantu da srpska obavještajna služba ima prste u svemu tome! Pogotovo jer se srpski zvaničnici hvale da su sve vrijeme kontrolisati Jašarevića. Nama je iz ranije istorije poznato da je državna bezbjednost stare Jugoslavije koristila upravo ekstremiste za svoje ciljeve” – smatra Filipović.

Upitan da prokomentariše ove navode, Dodik ocjenjuje da konačno neko u Srbiji primjećuje vrlo teške podvale.

”Napadač se prikazuje kao Srbin, a ne kao musliman, Bošnjak ili vehabija. Svi svjetski mediji su tako to prikazali jer svima njima odgovara ideja da su „Srbi loši momci“. Siguran da sam srpske tajne službe nemaju veze s napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu. Ovime se samo pokušava izbeći činjenica da su vehabijski pokreti, kao i druge razne sekte, prisutne upravo u BiH’‘ – zaključuje Dodik za srbijanski Kurir.

 

Informer.ba