Politika Udarno Vijesti

Dodik: BiH je u fazi raspadanja, ni Amerika joj ne može pomoći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se BiH podijeliti i prirodno raspasti.

Dodik je ocijenio da je BiH u fazi raspadanja i da joj niko ne može pomoći, pa čak ni Amerikanci.

“Arogancija bosanskih muslimana u političkom smislu je u toj mjeri izražena prema Srbima i Hrvatima da niko ozbiljan ovdje ne vjeruje u mogućnost opstanka BiH iz prostog razloga što je akcenat muslimanske politike u BiH da se obračuna sa Hrvatima, da nestanu u političkom smislu, kao konstitutivni narod, i zato se predlaže ova priča o proporcionalnosti”, rekao je Dodik za “EuroBlic”.

Odgovarajući na pitanje koliko još može da traje proces podjele, Dodik je rekao da to zavisi od situacije, kao i da će u slučaju BiH, koja je politički monstrum, to “malo duže trajati”.

“Mi smo spremni da ostanemo u BiH, ali pod uslovom da imamo svoju sportsku reprezentaciju, da nam omogućite da smo potpuno samostalni, a da od BiH uzmemo samo ono što nas interesuje. Ako naš interes nije da postoji BiH, šta će nam BiH”,
rekao je Dodik.

Dodik kaže da će razdruživanje proteći mirno i da je to činjenica, navodeći da ga čudi kada vidi medije i neke političare u RS kako “jauču” da nema Vijeća ministara.

“Moje pitanje njima jeste: A šta će vam Vijeće ministara. Vijeće ministara je antidejtonski ovakav kakav jeste. Zašto je interes RS da ima antidejtonski organ…Za BiH će jednog dana neko konstatovati da ne funkcioniše i da se raspada. Tu čak neće moći pomoći ni Amerikanci”, smatra Dodik .

On je konstatovao da je  BiH podijeljena po svim elementima – kulturološkom, teritorijalnom, političkom, sportskom, a da funkcioniše samo jedinstvena moneta.

Dodik je istakao da je danas politička pozicija Republike Srpske daleko bolja od svih dosadašnjih.

“RS je danas nesumnjivo adresa na kojoj se mi pitamo i bez nas ne mogu mnoge odluke da budu donesene. Mogu da nas ne vole i kažu da je to oštra retorika, ali u suštini, to se pokazalo kao ispravno – definisali smo naše interese, pa ih uspješno branili”, mišljenja je Dodik.

On je naveo da su RS i Federacija BiH subjekti političkog sistema u BiH, a da je BiH servis koji treba da pomogne u međunarodnim relacijama i ništa više.      

“BiH nema i ne treba da ima vlast na nivou države za unutrašnja pitanja”, rekao je on.

Dodik je rekao da u Federaciji BiH žele veće promjene i Ustav po modelu unitarne države, kao i da žele da sruše dejtonsku strukturu.

“Ako hoćete te ustavne promjene i ako je to po vama politički legitimno, onda je legitimno da i mi kažemo da je BiH za nas neželjeno društvo, da nikada nismo preboljeli što ste nam srušili Jugoslaviju i što ste nas odvojili od Srbije”, rekao je Dodik.

On je naglasio da se tri godine uporno borio protiv ovakvog Suda i Tužilaštva BiH, poručujući da moraju biti spriječene zloupotrebe u tim institucijama.

 

Srna/Informer.ba