Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: BiH treba organizovati ka konfederaciju sa više teritorijalnih jedinica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bi država BiH mogla da bude organizovana kao skup više teritorijalnih jedinica, pri čemu bi jednu od tih federalnih ili konfederalnih jedinica činila Republika Srpska.

Da bi se na nivou države formiralo nekoliko zajedničkih funkcija, o tome bi trebalo da se dogovore federalne, konfederalne jedinice i da ih zatim izdignu na nivo BiH, tako da bi one mogle da postanu zajedničke. Vjerujem da je tako nešto moguće“, rekao je Dodik za bečki dnevnik “Standar“.

On je ocijenio da je to možda jedini recept koji bi “mogao da se pojavi na istom stolu na kojem se sada nalaze skoro neprijateljski koncepti“, a to su na jednoj strani dalja centralizacija, a na drugoj oni koji uopšte ne žele da budu u BiH.

Ocijenivši da se Bošnjaci i njihov lider Zlatko Lagumdžija služe metodama koje je primjenjivao Slobodan Milošević 90-tih godina, a koje su dovele do raspada Jugoslavije, Dodik ističe i oni BiH, u kojoj su relativna većina, žele za sebe.

Oni žele da ponize druge, da ih ignorišu ili da im podmeću da bi stvorili lažnu sliku, da i članovi jednog naroda mogu da budu politički predstavnici. Ali članovi naroda nisu predstavnici“, poručio je Dodik.

BiH, smatra predsjednik Dodik, ni za 50 godina neće završiti proces evrointegracija, ako se na nivou zajedničkih organa i dalje ovako bude radilo.

Prema njegovim riječima, BiH su potrebne reforme i odlučujuće je da reforme sprovedu i primijene oni koji, u skladu sa ustavom imaju kompetencije da to učine.

“Prema našoj analizi, vjerujemo da takozvani `aki komuniter` u RS može da bude primijenjen u naredne četiri do pet godina“, kaže Dodik.

On je na pitanje da li smatra da sve nadležnosti koje je OHR prenio na državni nivo ponovo treba da se vrate na nivo entiteta odgovorio da se o tome može diskutovati, odnosno da mnogo toga može biti preformulisano i da se ne moraju svi mehanizmi odmah ukinuti ili vratiti na prethodni nivo.

Dodik je naglasio da se mora priznati činjenica da je OHR izvršio pravno i političko nasilje i da je prije dva mjeseca zatražio od Savjeta bezbjednosti da mu se da blanko dozvola za odluke, što pokazuje da je zatražio legitimitet koji nije imao za svoja djela i da zna da ima problem sa potezima koje su vukli visoki predstavnici.

Jako je zgodno i prijatno kada vas podržava EU i SAD, ali doći će dan kada će se zatražiti odgovornost za pravna i politička kršenja Dejtonskog sporazuma”, rekao je predsjednik Srpske i naglasio da je “zakon na našoj strani, ali da čak i ako neko ima pravo, to ne znači da će ostvariti pravdu“.

Dodik kaže da Sarajevo pokušava da maksimalno blokira proces formiranja Savjeta ministara da bi uveo novu praksu i upozorio da bi to značilo temeljnu promjenu dejtonskih principa.

Riječ je o tome da se želi promijeniti stanje da predstavnici konstitutivnih naroda sjede u institucijama, a ne članovi, navodi on i ukazuje da je politički predstavnik neko ko ima 50 odsto plus jedan glas u svim društvima.

To je lako postići. Ko među Srbima ima 50 plus jedan, ko među Hrvatima, ko među muslimanima? Ustav kaže da je BiH zajednička država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srbi, Bošnjaci i Hrvati i njihovi predstavnici. Ako ne prihvatamo vlastiti Ustav, onda se postavlja pitanje: šta će nam ta država“, pita Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da je još moguć konsenzus svih strana u BiH, koji je neophodan za budućnost zemlje, ali da je sa tako visokim nivoom svakodnevnog međunarodnog miješanja moguća samo karikatura konsenzusa, koji ne može biti trajan.

 

Srna/Informer.ba