Politika Udarno Vijesti

Dodik: BiH živi na infuziji međunarodne zajednice

“Ozbiljne analize pokazat će da Bosna i Hercegovina ne uspijeva da nađe unutrašnji konsenzus i da živi na infuziju koju dobija od međunarodne zajednice, koja uporno pokušava održati ovu zemlju na okupu”, tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik.
Ponovio je da RS nije protiv teritorijalnog integriteta BiH i njenog međunarodnog kapaciteta te da će ostati do kraja privržena očuvanju tih dejtonskih vrijednosti.

“Međutim, očigledno je da neki s tim nisu zadovoljni i da pokušavaju napraviti centraliziraju BiH. Ni sve rigorozne mjere visokih predstavnika nisu u BiH uspjele napraviti održivo stanje”, tvrdi on.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da samo političkim dogovorom i uvažavanjem svih može se naći “neki minimalni konsenzus oko BiH”, te kako kaže, možda staviti moratorij na političke rasprave u BiH.

Za sve i dalje on krivi bošnjačke političare.

Komentirajući najnoviji izvještaj Monitoring komiteta Vijeća Evrope o BiH, Dodik je naglasio da se u Vijeću Evrope, “uprkos ovoj činjenici, zadržava stereotip o lošim momcima koji dolaze iz RS-a, zbog čega i njega, kao predsjednika koji predstavlja RS, smatraju krivim”.

Takvi izvještaji, tvrdi, nemaju veze “sa stvarnošću u BiH”.

Fena/Informer.ba