Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Bošnjaci imaju najveću odgovornost za dugoročnu stabilizaciju prilika u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da politički gledano, Bošnjaci imaju najveću odgovornost za dugoročnu stabilizaciju prilika u BiH i kao politička strana moraju da daju koncesije.

“Oni su ostali zarobljeni u tome da su žrtve rata, što nesumnjivo jesu. Ali, za žrtve rata postoji i odgovor koji se zove procesuiranje onih koji su počinili zločine”, rekao je Dodik.

Dodik je za TV1 rekao da RS ne štiti nikoga ko je optužen za ratne zločine i da ne krije dokumentaciju, čime je ispunila svoj dio pravne obaveze i odgovornosti prema samim žrtvama.

“Ne može Republika Srpska biti stalni krivac, odnosno ne mogu Hrvati biti majorizovani. To je kardinalna strateška greška bošnjačke političke elite, što korištenjem određene pozicije kod međunarodne zajednice, što kroz priču o BiH žele da je pribave samo za sebe, a ne stvaraju uslove za komotan život Hrvata u političkom smislu, odnosno Srba i Republike Srpske u BiH”, tvrdi Dodik.

On smatra da je nepovjerenje i dalje problem u BiH koja može opstati tako što će se obezbijediti dogovor političkih elita o pitanjima koja nisu sporna i to ostvarivati bez stalnih nastojanja da se urušavaju nadležnosti na srednjem nivou.

Dodik smatra da BiH treba da bude složena, decentralnizovana zajednica u kojoj se uvažavaju u potpunosti interesi konstitutivnih naroda u politički-teritorijalnom smislu.

“Mislimo da je krajnji cilj za potpunu stabilizaciju BiH da se odredi kao federalno-konfederalna zemlja sa tri političko-teritorijalne jedinice, republike, entiteta koje će na nivou BiH imati jasno precizirane okvire za dogovor vezano za inostranstvo. BiH i jeste po Dejtonu tempirana da samo ima međunarodni subjektivitet, a da je sva unutrašnja vlast na nivou entiteta”, istakao  je Dodik.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, Dodik je rekao da je na sceni politički obračun Bošnjaka sa jednim konstitutivnim narodom kome devastiraju politička ulogu i u čije ime biraju predstavnike u zajedničke institucije, čime se urušava suština Dejtonskog sporazuma – paritet i balans.

“Taj proces se neće zaustaviti sa Hrvatima, a takva tendencija i proces ne odgovara ni nama u Republici Srpskoj jer ne želimo za nekoliko godina da se i mi suočavamo sa takvim procesom i tendencijom”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u EU, Dodik je naglasio da je to veoma važan korak za region, a za BiH to znači dokaz da se može ući u Uniju.

 

Srna/Informer.ba