Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Bošnjaci ne mogu dobiti više od tri resora samo zato što misle da su fotogenični

RS neće podleći ni pod čijim pritiscima i ucjenama i prepustiti mjesto ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine, a posebno ga neće ustupiti Zlatku Lagumdžiji, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za medije u Banjaluci.

On je istakao da po svim parametrima u budućoj raspodjeli vlasti na nivou BiH „mjesto šefa diplomatije BiH pripada Srbima, kao i još tri resora u budućem Savjetu ministara“.

Komentarišući agencijske vijesti po kojima je novi šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio da je „Dejton stvar prošlosti”, predsjednik RS je rekao da je to neprihvatljiva izjava, jer je Dejtonski sporazum činjenica koju svi moraju uvažavati. On je pozdravio nastojanja da OHR što prije „ode u istoriju” i istakao da će biti vremena za razgovore sa Sorensenom, jer tek dolazi u BiH. Inače, članovi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta koji su se sastali sa Sorensenom u Briselu prenijeli su mu utisak da „Milorad Dodik nije izvan prostora za dogovor i da može biti konstruktivan partner”.

Dodik je upozorio da je struktura diplomatsko-konzularne mreže BiH usmjerena protiv RS, na šta se žale i mnogi predstavnici Srba u ambasadama BiH koji „tvrde da im je zabranjeno da pozitivno govore o RS“.

Dok je na čelu MIP-a bio Mladen Ivanić, on je gledao samo ličnu promociju, čime je zapostavio institucionalne okvire. Bošnjaci su to dobro iskoristili i u DKP mrežu uvukli svoje obavještajce iz ratne obavještajne službe AID, koji sada vrše sistemski pritisak na mnoge ljude u DKP mreži. Namjera RS je da reorganizujemo MIP i dovedemo u funkciju da djeluje u ime BiH u celini, a ne da bude servis samo jedne strane ili političke stranke” – rekao je Dodik.

Predsjednik RS i lider SNSD je takođe naveo da u podjeli pozicija u budućem Savjetu ministara BiH Hrvati treba da dobiju mjesto predsjedavajućeg i dva ministarstva, dok bi Bošnjacima trebalo da pripadnu tri mjesta.

Hrvatske kadrove treba da odrede dva HDZ-a. Bošnjaci ne mogu da dobiju više od tri resora samo zato što možda misle da su fotogenični. Tako im pripada prema podjeli i moraju se pomiriti s tim” – naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je prvi put i objelodanio da RS ozbiljno radi na pripremama sporazuma koje će ponuditi FBiH, a koji će biti osnova za donošenje zakona u BiH. On je objasnio da će RS za svako pitanje koje bude stavljano na dnevni red zajedničkih organa praktikovati da sa FBiH prethodno postigne sporazum kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Gotovo 200 zakona biće preispitano i onda po sistemu sporazumijevanja ponuđeno FBiH. Ne bude li sporazuma sa FBiH, bićemo primorani da te zakone proglasimo neprimenjivim u RS” – poručio je.

 

Blic.rs/Informer.ba