BiH Izdvojeno Vijesti

Dodik: Bošnjaci žele potpunu dominaciju nad Hrvatima i Srbima

Milorad Dodik je optužio bošnjačke stranke da pri uspostavi državnog Vijeća ministara pokušavaju ostvariti dominaciju nad Srbima i Hrvatima što onemogućava dogovor oko uspostave Vijeća ministara.

Dok se načelo predstavljanja dva entiteta i tri naroda poštovao, ranije se i u težim uvjetima formirala vlast na razini BiH, ali danas političari iz Sarajeva nastoje promijeniti način uspostave zajedničkih organa“, rekao je Dodik.

U izjavi za novinare u Banja Luci dodao je da srpskoj strani pripadaju četiri pozicije u državnoj Vladi što su u posljednje četiri godine imale bošnjačke stranke. Po predsjedniku Republike Srpske, Hrvatima treba pripasti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara čine predstavnici konstitutivnih dijelova BiH i sve dok se skrnavi osnovno načelo daytonskog uređenja BiH nema potrebe da razgovaramo po načelu gluhih telefona“, dodao je čelnik RS-a.

Uz poticaj administracije SAD-a i EU-a, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić održali su u posljednjih deset dana dva susreta na kojima se razgovarao o ubrzanju uspostave državne vlasti. Sudionici su izrazili umjereni optimizam u pravcu postizanja dogovora o Vijeću ministara. Prenosi Source.ba.

Informer.ba