BiH Izdvojeno Vijesti

Dodik: Čović i Ljubić u koaliciji sa “platformašima” Zlatka Lagumdžije!

Lideri dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić sve su bliži SDP-u i Zlatku Lagumdžiji, sa kojim pokušavaju da dogovore kvote za popunjavanje mjesta u Vijeću ministara BiH!

Čović i Ljubić su, po svemu sudeći, odlučili da raskinu koaliciju sa srpskim blokom koji čine SNSD i SDS!

Izvor “Pressa RS” koji je prisustvovao jučerašnjoj sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara u Sarajevu kaže da su Čović i Ljubić spremni da platformašima ustupe jedno ministarsko mjesto na nivou BiH pod uslovom da novoformirana federalna vlast izvrši određenu rekonstrukciju Vlade i u njoj se nađu i dva HDZ-a.

Zvuči nevjerovatno, ali sada sve izgleda kao da Čović pristaje na varijantu koja je bila na stolu u OHR-u uoči sastavljanja aktuelne federalne vlade“, kaže isti sagovornik.

On objašnjava da je tada dogovor pao u vodu zbog jednog hrvatskog ministarskog mjesta.

Sada bi Čović i Ljubić pristali i na tu varijantu, a zauzvrat bi dali jedno mjesto iz hrvatske kvote u Vijeću ministara. Naravno, gubitnik u toj priči bio bi Slavo Kukić, koji ne bi mogao da bude predsjedavajući Vijeća ministara, jer bi to mesto pripalo kadru iz jednog od dva HDZ-a. Najvjerovatnije Borjani Krišto ili Martinu Ragužu“, kaže isti izvor.

On ističe da to znači da su hrvatske stranke na ovaj način praktično okrenule leđa strankama iz Republike Srpske koje su ih do sada podržavale.

Na kraju, dodaje isti izvor, to bi značilo da bi u novo Vijeće ministara ušle sve četiri platformaške stranke, SDP, SDA, HSP i NSRzB, dva HDZ-a i na kraju SNSD i SDS. Parlamentarnu većinu, u tom slučaju, činilo bi tridesetak poslanika u Predstavničkom domu – tvrdi sagovornik “Pressa RS”.

Isti list saznaje da je lider HDZ BiH Dragan Čović prošle sedmice ponudio lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji ovakav dil, ali da mu šef najjače bošnjačke stranke nije dao konkretan odgovor. Zbog toga je sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrala Kukićeva kandidatura bila odložena za nekoliko dana kako bi se dobio veći manevarski prostor.

Interesantno je i da se juče upravo to i dogodilo. Parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je mandataru Slavi Kukiću sedam dana da pripremi svoj ekspoze koji će iznijeti na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH! Sama sjednica, koja je trebalo da bude održana danas, je takođe odložena, čime je otvoren manevarski prostor za stranačke pregovore. Odlaganje izjašnjavanja Komisije na sjednici tog tijela tražio je sam Kukić, koji je rekao da su u pitanju objektivni razlozi “jer se radi o veoma složenoj izvršnoj funkciji vlasti“.

Zamolio sam komisiju da mi, zbog objektivnih razloga, omogući dodatnih sedam dana budući da sam službeno dobio informaciju o mom predlaganju za predsjedavajućeg u srijedu i da nemamo parlamentarnu većinu s kojom bih zajedno mogao testirati svoj politički program u narednom mandatu. Imam svoj program, ali taj program, s obzirom na to da sam nestranačka ličnost, moram testirati sa strankama“, rekao je Kukić.

Izvor “Pressa RS” iz Komisije kaže da je atmosfera na sjednici bila prilično mučna jer Kukić nije izgledao kao osoba koja je spremna da preuzme funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Rekao je da želi da pravi državu za sve ljude, pa je onda naveo da nema nikakav program, ali da će ga imati. I pored svega, članovi komisije iz grupe platformaških stranaka bili su zadovoljni onim što je rekao, pa su tražili da mu se da još sedam dana. O tome se glasalo, iako komisija za to nema nadležnost i sa šest glasova za, od 11 prisutnih, dato mu je tih sedam dana“, kaže isti izvor.

Zašto je došlo do promjene stava u najjačim hrvatskim strankama, juče se nije moglo saznati jer su svi zvaničnici iz vrha obje stranke bili nedostupni za komentar.

 

24SI/Informer.ba