Politika Udarno Vijesti

Dodik i Čović: U oktobru mogu biti održani i opšti izbori

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH saglasile su se danas da potpuno rješavanje pitanja provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” omogućava kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU, izjavio je danas u Mostaru predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

On je na konferenciji za novinare u Mostaru istakao da SNSD ima jasan stav u pogledu otklanjanja diskriminatorskih odredbi u Ustavu BiH u smislu provođenja odluke “Sejdić i Finci”.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska privržena tome da se neposredno bira član Predsjedništva BiH na prostoru Srpske i da se iz Ustava briše riječ Srbin, a umjesto toga da piše “jedan”, čime bi bilo omogućeno kandidovanje svima koji to žele.

“Što se tiče Federacije BiH, smatramo da ključ treba tražiti u stvaranju dvije izborne jedinice, koje će omogućiti da se izaberu dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, i da to bude autentična politička volja ljudi koji glasaju u te dvije izborne jedinice”, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a smatra da bi se na taj način trajno stabilizovali odnosi i poslala poruka koja znači da narodi na tim prostorima biraju svoje autentične predstavnike, te da u budućnosti to neće raditi niko umjesto njih. “Pozivam bošnjačku političku elitu da o tome dobro promisli, jer bi to bio stabilizirajući faktor za BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da SNSD i HDZ BiH smatraju da bi rješavanje provođenja odluke “Sejdić i Finci” ponukalo Evropsku komisiju da BiH odmah da stastus kandidata, a što bi zemlju postavilo na jasan i nedvosmislen put u EU.

Kada je riječ o statusu bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, lider SNSD-a je ponovio da je zakon koji je omogućio njihovo penzionisanje bio pogrešan, te poručio da je neophodno da odgovor na taj problem da Savjet ministara BiH.

Govoreći o izborima u Mostaru, Dodik je naveo da se SNSD zalaže da u tom gradu bude jedinstvena izborna struktura.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare da današnji sastanak predstavlja nastavak saradnje dvije stranke, koji je omogućio da se definišu pitanja na kojima treba raditi u predstojećem periodu.

“Dogovoreno je da se nastavi saradnja oko ključnih pitanja koja smo dogovorili na proteklom sastanku ‘šestorke’ u Banjaluci. Jedno od ključnih pitanja, za koje je ostao utisak u javnosti da je nezavršeno, jeste provođenje odluke ‘Sejdić i Finci`”, rekao je Čović.

On je izrazio nadu da će se kroz bilateralne sastanke doći u poziciju da se do kraja aprila može održati naredni sastanak ‘šestorke’ u Mostaru i definitivno završi pitanje provođenja odluke “Sejdić i Finci”, kao što je ranije okončano pitanje vojne i državne imovine, odnosno budžeta.

Čović je napomenuo da su dogovoreni elementi saradnje SNSD-a i HDZ-a BiH za naredne lokalne izbore i, kako je naveo, vrlo važno pitanje za grad Mostar, a to je zajedničko finansiranje Građanske škole u okviru Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje da li se zalažu za odgađanje lokalnih izbora, Dodik i Čović su rekli da oni nisu ti koji su pokrenuli takvu inicijativu, te dodali da su obje stranke saglasne da u oktobru budu održani i opšti izbori.

Srna/Informer.ba