Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Inzko da dostavi svoj izvještaj kako bi bio razmatran u Narodnoj skupštini RS-a

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je danas da RS nije dobila izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka o stanju u BiH, koji bi trebalo da predstavi Vijeću sigurnosti UN, i najavio da će biti zatraženo njegovo dostavljanje kako bi on bio razmatran u Narodnoj skupštini RS.

Dodik je rekao da visoki predstavnik ne treba da podnese izvještaj samo Vijeću sigurnosti UN, već i na druge adrese, prije svega stranama potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma. “RS je jedna od tih strana i vršićemo direktno traženje takvog izvještaja”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Napomenuvši da je poznato kako na situaciju u BiH gleda visoki predstavnik, a kako je vidi RS, Dodik je naglasio da Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ i njeno osoblje žele da u izvještaju situaciju predstave gorom nego što jeste, kako bi, prije svega, opravdali svoje visoke plate i apanaže i da se u BiH zadrže što je moguće duže.

Komentarišući navode evropske štampe da SAD mijenja kurs prema Balkanu, Dodik je rekao da su evropske vrijednosti ono čemu teži.

“Želimo da se problemi u Evropi što prije riješe. Što se tiče Amerike, jasno je da sada ona ima neke druge prioritete, kao što su ekonomski i finansijski problemi kojima je izložena, zatim region Bliskog Istoka, Afganistan, Irak..”, naveo je predsjednik RS, istakavši da su SAD i dalje važan spoljnopolitički faktor, sa kojim RS želi dobru saradnju.

 

Srna/Informer.ba