Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Inzko se ponaša bahato, neodgovorno i mimo zakona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da napadi na RS nisu vezani samo za njega, već su kontinuirani i da taj kontinuitet neće ni prestati.

“Svako onaj ko srčani brani RS, kao što ja to činim, dodatno je izložen mogućnostima da bude dodatno optužen i stavljen na listu radikalnih islamskih grupa. Islam kao vjera, islamska zajednica, džamije i džemati uopšte nisu sporni. Sporne su politike koje se vode”, rekao je Dodik za Ekstra magazin.

Prema njegovim riječima, sporna je i činjenica da se želi i kroz tu politiku obezbijediti dominacija i nametanje.

Dodik je, konstatujući da je odluku o konstitutivnosti naroda potencirao Alija Izetbegović i da je to na jedan sumnjiv način utvrdio i Ustavni sud BiH preglasavanjem hrvatskih i srpskih članova, naglasio da se sada opet bore da ukinu konstitutivnost hrvatskog naroda.

“U tome su značajno uspjeli u FBiH, gotovo u potpunosti. Ostalo je još na nivou BiH, kako bi kasnije mogli da se usmjere protiv srpske konstitutivnosti. Ta i takva bošnjačka politika je meni jasna, možda više nego ikome”, istakao je Dodik.

Dodik je, podsjetivši na izjave ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutogla da je za njih Sarajevo važno kao i Istambul i da je dio njihovog gruntovnog vlasništva, naglasio da zvanična turska politika pokušava po svijetu da dodatno ocrni RS, čime bi pomogli Bošnjacima da ovladaju BiH u političkom smislu.

On je ocijenio da u BiH postoji tihi, latentni sukob OHR-a i kancelarije EU, dodajući da evropska politika u posljednje vrijeme pokazuje mnogo više razumijevanja prilika u BiH.

“Možda je i šansa da BiH prihvati evropsku politiku. Zato smo skloni da podržimo kancelariju Sorensena i njegovo nastojanje da uspostavi stabilan evropski put BiH, za razliku od Inzka, koji se ponaša bahato, neodgovorno, i mimo zakona, Ustava i Daytonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

On je naveo da mnogi iz međunarodne zajednice, a pogotovo oni iz Sarajeva, pokšavaju da od Vijeća ministara BiH naprave vladu, a što se najbolje vidjelo kada je bilo rječi o ustavnim promjenama i kada su se pokušavala prenijeti ovlašćena na, kako je rekao, nekakvu vladu, kao u nekim normalnim državama.

“A pošto BiH nije normalna država, ona ne može ni da ima svoju vladu”, rekao je Dodik.

Srna/Informer.ba