BiH Izdvojeno Vijesti

Dodik izigrao mašinovođe, novi protesti u Banja Luci

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Željeznica Republike Srpske (ŽRS) Simo Cvjetković upozorio je danas na tešku situaciju u ŽRS, jer radnici protestima moraju da se bore za svoju egzistenciju.

Mašinovođe Republike Srpske izašle su danas na protest da ukažu javnosti da nije ispoštovan prošlogodišnji dogovor sa predsjednikom Miloradom Dodikom“, rekao je Cvjetković novinarima u Banjaluci.

Cvjetković je istakao da mašinovođe i dalje vjeruju u autoritet predsjednika RS-a, ali da svaki put neko dođe u mogućnost da izigra postignuti dogovor.

On je rekao da direktni gubici ŽRS-a za vrijeme prošlogodišnjeg prekida rada iznose oko četiri miliona KM, a indirektni oko sedam miliona KM.

Uprava ŽRS-a je napravila tolike gubitke, jer je trebalo da isplati mašinovođama 150.000 KM po protokolu koji je potpisan ranije sa generalnim direktorom, a sada smo u situaciji da imamo milionske gubitke u ŽRS“, zaključio je Cvjetković.

On je pozvao Upravu ŽRS da sa njima održi sastanak i postigne dogovor kako se ne bi dalje pravili gubici u preduzeću, dodajući da mu se člini da s druge strane nema spremnosti za pregovore.

Član Pregovaračkog tima mašinovođa Republike Srpske Draško Ivanović, koji je 24. novembra prisustvovao sastanku kod predsjednika Dodika, rekao je novinarima da apsolutno nije ispoštovan postignuti dogovor.

Mašinovođe su se tada usaglasile da se ne potpisuje nikakav protokol o dogovoru sa predsjednikom RS u kojeg imamo bezgranično povjerenje i vidjećemo kako će se dalje rješiti naš problem“, naglasio je Ivanović.

On je naveo da mašinovođe ne traže nikakvo povećanje primanja, već samo da im se isplati 350 do 380 KM za koje su zakinuti.

Ivanović tvrdi da su sindikati mogli rješiti problem  za tri dana potpisivanjem izmjena kolektivnog ugovora gdje se decidno definiše iznos terenskog dodatka do potpisa novog kolektivnog ugovora.

Na ovaj način dubioza se produžava i, prema mišljenju  mašinovođa, najvjerovatnije da će se ponovo stupiti u obustavu saobraćaja na željeznicama RS”, zaključio je Ivanović.

Predstavnik mašinovođa Radenko Marić rekao je novinarima da je delegacija trenutno otišla u zgradu Vlade Republike Srpske na protokol, da vidi da li će ih neko primiti na razgovor ili da se zakaže termin za sastanak narednih dana.

Ako se to ne desi, vidjećemo šta dalje i najvjerovatnije da će se ići na obustavu saobraćaja na željeznicama“, istakao je Marić.

Oko 80 mašinovođa ŽRS okupilo se danas na mirnom protestu u parku “Mladen Stojanović“ u Banjaluci, zahtjevajući od uprave preduzeća i Vlade da ispuni dogovor koji su u novembru prošle godine postigli sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

 

Srna/Informer.ba