BiH Udarno Vijesti

Dodik i Kusturica položili kamen temeljac za Andrićgrad

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica postavili su danas u Višegradu kamen-temeljce za buduće zgrade pozorišta, bioskopa i gradske uprave u Andrićgradu koji zajednički grade Vlada RS i Kusturica.

Dodik i Kusturica postavili su u kamen-temeljce flaše sa maslinovim uljem i porukom čiji je tekst: “Kamen temeljac za pozorište, gradsku kuću i multipleks Čiča Ilija Stanojević, ljeta gospodnjeg 2011. položiše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica”.

Oko 6 000 metara kvadratnih korisnog prostora u ove tri zgrade trebalo bi da bude pod krovom do kraja godine.

” Zajedničkim naporima Vlade i institucija Srpske, opštine Višegrad i Emirovih saradnika uspjećemo da ovaj projekat završimo na vrijeme, a mi ćemo se ovdje u kontinutetu pojavljivati da obilježimo svaki značajniji događaj” – rekao je Dodik.

On je najavio da će se u Andrićgradu, među više od 50 građevina, graditi i Akademija lijepih umjetnosti.

Nakon polaganja kamena temeljaca za buduće zgrade pozorišta, bioskopa i administrativne uprave u Andrićgradu u Višegradu, Kusturica je rekao da će ovi objekti, uz pomoć Vlade RS i izuzetnog zalaganja predsjednika Dodika, biti ukrovljeni do Nove godine.

” Samo 15 dana nakon ozvaničenja početka radova na ovom mjestu, na ušću Rzava u Drinu, naši građevinci su iskopali temelje i pripremili teren za ove objekte na kojima će naći posao veliki broj radnika” – rekao je Kusturica.

Predviđeno je da u sredini Andrićgrada, na glavnoj ulici koja je već arhitektonski osmišljena, bude postavljena i bista Ive Andrića, a prema Emirovoj zamisli, ona će “plivati” u vodi simbolišući piščevu misao da je Višegrad grad na vodi.

“Ideja da se na svaki način obilježi da je ovo grad posvećen besmrtnom Andriću i neprolaznom njegovom djelu biće potkrijepljena i naporom da urna sa pepelom slavnog nobelovca iz Aleje velikana iz Beograda bude premještena u Andrićgrad “ dodao je Kusturica.

Režiser je, nakon najave predsjednika Milorada Dodika da će u Andrićgradu biti izgrađena Akademija lijepih umjetnosti, pojasnio da će u njoj za nekoliko godina biti otvoren fakultet režije i drugi sadržaji, te da će u ovoj visokoškolskoj ustanovi studirati stotinjak studenata sa ove regije, pa i iz cijelog svijeta.

Govoreći o napadima iz federalnog Sarajeva na sve što je u vezi sa izgradnjom Andrićgrada, Kusturica je rekao da to čine oni isti ljudi i sa istim idejama koji su “1992. godine macolama srušili spomenik Ivi Andriću pored ćuprije na Drini”.

Mi im našom gradnjom poručujemo da nikada više niko neće rušiti ono što je Andriću posvećeno, a želja nam je da na ovim prostorima vječito vlada mir” – rekao je Kusturica.

On je naveo da najveći dio rastinja na nekadašnjem Sportskom centru “Ušće” neće biti uništen i da će krasiti ulice i trgove Andrićgrada.

Ceremoniji polaganja kamena-temeljaca prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović.

 

Srna/Informer.ba