Politika Vijesti

Dodik: Lakrdija sa Kukićem nikud ne vodi, moraju se uvažavati rotacija, pariteti i konsenzus

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik razgovarao je sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Tomasom Kantrimenom o mogućnostima za formiranje zajedničkih institucija i istakao da se u BiH, s obzirom da je zemlja sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, moraju uvažavati rotacija, pariteti i konsenzus.

“Samo u tom smjeru može se ići dalje”, rekao je Dodik sinoć nakon sastanka sa Kantrimenom.

Dodik je ocijenio da stranke platforme pokušavaju da naprave određene ustavne promjene, te promijene osnovne odnose, što on smatra nemogućim.

“Izrazili smo spremnost nastaviti razgovore, ali vitalni interes i zastupljenost RS-a i srpskog naroda ili bilo kog drugog naroda ne smije biti dovedeno u pitanje”, rekao je Dodik novinarima.

On je ponovio stav da RS pripadaju četiri ministarska mjesta i mjesto ministra inostranih poslova.

“Lakrdija sa (Slavom) Kukićem pokazuje koliko neko ozbiljno želi da BiH uspije u bilo čemu”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je dodao da se “situacija ne želi sređivati, već da se želi obezbijediti novi način odlučivanja, što je neprihvatljivo za RS”.

Kantrimen je u razgovoru sa Dodikom izrazio zabrinutost zbog neformiranja vlasti na državnom nivou i trenutnih političkih procesa u BiH.

 

Povlačenje iz Internacionale

Milorad Dodik izjavio je da će predložiti organima stranke da se SNSD  povuče iz Socijalističke internacionale  ukoliko postoji odluka o suspenziji.

Dodik je pojasnio da nema smisla da se zloupotrebljava velika multinacionalna i multipolitička organizacija stavljajući se u funkciju jedne političke partije, a sve “da bi se vršio pritisak na SNSD da mora po svaku cijenu sa SDP-om”.

“Ovo je najbolji mogući način da nikada ništa sa SDP-om ne uradimo“, rekao je Dodik sinoć novinarima u Sarajevu, dodajući da o svemu još nema nikakvog zvaničnog obavještenja od Socijalističke internacionale.

 

Srna/Informer.ba