Politika Udarno Vijesti

Dodik: U medijima u RS-u nema ostrašćenosti za odbranu Srpske, kao što to postoji u Federaciji BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su mediji u Srpskoj slobodni pri izboru programske šeme i u komercijalnom radu, i to znatno više nego u okruženju, ali da nema ostrašćenosti za odbranu Republike Srpske, kao što to postoji u Federaciji BiH

 “Mediji u Federaciji BiH sa velikom ostrašćenošću brane taj entitet. Kada to vidimo, onda shvatimo da u Republici Srpskoj nema dovoljne ostrašćenosti za odbranu Srpske i njenih vrijednosti, bez obzira na političke opcije i procese’‘, rekao je Dodik u Banji Vrućici, na skupu novinara iz Srbije, Rusije i Srpske.

Dodik je istakao da je potrebno obezbijediti profesionalnost i neutralnost medija. On smatra da novinari treba da razvijaju vrijednosti koje stvaraju slovenski narodi u bilo kojoj državi u kojoj su organizovani.

“To nije suprotno onome što vidimo u svijetu…Radujem se ovom skupu i udruženju koje je stvoreno. Ono će u budućnosti imati važnu ulogu’‘, rekao je Dodik.

On smatra da u Srbiji postoji nezainteresovanost medija za događaje u Srpskoj, što bi trebalo promijeniti, ali to se ne može uraditi apelima.

“Mora postojati zainteresovanost medija iz Srbije za događaje na ovom području. Mi ne vidimo da postoji dovoljna zainteresovanost. Vidimo neka sporadična praćenja događaja. Treba razmisliti na koji način povećati zainteresovanost medija u Srbiji za ovaj prostor”, istakao je predsjednik RS.

Dodik je zaključio da je Republika Srpska trajna i da se njoj treba posvetiti sa posebnom odgovornošću. “Ono što je opasnost po Republiku Srpsku, to mora biti predmet interesovanja medija da bi se objasnilo ljudima”, rekao je Dodik u Banji Vrućici, gdje su u toku su susreti predstavnika novinarskih udruženja Republike Srpske i Srbije i dopisnika iz Rusije sa Balkana.

Dodik je učestvovao u radu okruglog na kojem je novinarima govorio o nastanku i razvoju Srpske, njenom međunarodnom položaju i perspektivi, sa posebnim osvrtom na ekonomski razvoj.

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Dragan Jerinić rekao je na skupu da je svaka saradnja novinara iskorak ovog udruženja prema svijetu i da je korisna za razvoj novinarske profesije.

Potpredsjednik Udruženja novinara Srbije Branko Žujović rekao je da ovakvi skupovi koriste zbog razmjene iskustava i mogu doprinijeti boljem položaju novinara koji je u većini zemalja bivše Jugoslavije imaju slične probleme.

Aleksej Debjanikov, dopisnik ruskog lista ”Gazete” sa Balkana, rekao je da je današnji okrugli sto važan, jer predstavlja iskorak naprijed za unapređenje novinarske profesije i saradnje udruženja slovenskih novinara.

“Na ovaj način lakše ćemo dobiti realnu sliku o svim događajima na prostorima Balkana”, rekao je Debjanikov.

Okrugli sto u Banji Vrućici održava se na inicijativu udruženja novinara Srpske i Srbije, povodom stotinu godina od održavanja Velikog slovenskog novinarskog kongresa u Beogradu. Susreti novinara RS, Srbije i Rusije trajaće do nedjelje.

 

Srna/Informer.ba