Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Milorad Dodik neće oprostiti!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će nakon odluke Specijalnog tužilaštva Republike Srpske o obustavljanju istrage o navodnim pronevjerama u izgradnji Administrativnog centra Vlade insistirati na pozivanju na odgovornost svih onih koji su zloupotrijebili položaj i pokrenuli te pravne procedure.

“Milorad Dodik, iako se očekuje da to kažem, neće oprostiti”, rekao je predsjednik Republike Srpske novinarima u Sarajevu.

Predsjednik Dodik, koji je i lider SNSD-a, napomenuo je da je vijest o obustavi istrage dobio u toku sastanka predsjednika političkih partija koje imaju svoje predstavnike u rukovodstvima oba doma parlamenta BiH.

“To pokazuje da je riječ o nametnutoj i naštimanoj atmosferi iz političkih razloga iza koje su stajali stranci. Zajedno sa domaćim poslušnicima i poltronima iz Sipe i drugih pravosudnih institucija ti stranci su imali ambiciju da otvore politički proces i onemoguće SNSD da dobije izbore“, rekao je Dodik.

On je naglasio da,  ukoliko BiH hoće da postoji, ne smije više biti zloupotreba institucija, pogotovo pravde i bezbjednosti.

“Već od samog početka je bilo jasno da tu nema ništa i da je sve fingirano. Tužilaštvo BiH, koje je sporno, samo je sebe diskvalifikovalo i svjesno činjenice da nema elemenata optužbe namjerno sve spustilo na pravosudne institucije Srpske“, rekao je predsjednik RS.

Dodik je rekao da mu je drago zbog odluke Specijalnog tužilaštva, ali da nije sretan jer je prošao užasan period u kojem su uzdrmani i njegova porodica i prijatelji, te da je taj proces imao i uticaj na izborni rezultat SNSD-a na proteklim izborima.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske danas je obustavilo istragu u krivičnom predmetu protiv Milorada Dodika, Mladena Lazendića, Nedeljka Čubrilovića, Fatime Fetibegović, Milenka Dakića, Aleksandra Džombića i Dragana Davidovića, provedene po Naredbi Tužilaštva BiH, jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Naredbom o provođenju istrage, koju je donijelo Tužilaštvo BiH, osumnjičenima se stavlja na teret da su s namjerom da drugome pribave imovinsku korist i istovremeno nanesu štetu budžetu Republike Srpske, iskoristili položaj i ovlašćenja i svojim radnjama omogućili pribavljanje imovinske koristi privrednom društvu “Integral inženjering”, DOO Laktaši u višemilionskom iznosu, te za toliki iznos oštetili budžet Republike Srpske.

Riječ je o projektima izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška, administrativnog sjedišta Vlade Republike Srpske, izgradnje zgrade RTV doma Radio-televizije Republike Srpske, te kupovini stambeno-poslovnog objekta u Banjaluci u Ulici Mladena Stojanovića.

Srna/Informer.ba