BiH Udarno Vijesti

Dodik nazvao Inzka lažovom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je na konferenciji za novinare u Banjaluci kako je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko „za BiH neprihvatljiv“.

On je lažov koji je napravio institucionalnu krizu u BiH, a zatim manipulacijama i zamjenama teza je u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a Republiku Srpsku optužio za rušenje Dejtona“, izjavio je Dodik, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

On je kazao da je visoki predstavnik istovremeno „najveći kršitelj odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma“ i da su ta kršenja izvršena na „kriminalan i nezakonit način“ izlaženjem iz okvira Aneksa 10 Mirovnog sporazuma za BiH. Osoblje OHR-a Dodik je nazvao „monstrumima čiji je jedini cilj politička manipulacija na štetu RS-a“.

Dodik se osvrnuo na rad Ustavnog suda BiH za koji je kazao „da je kriminalno mjesto zaduženo da pod utjecajem stranaca izvrši ustavno preustrojstvo BiH“.
Govoreći o političkoj situaciji u RS-u, Dodik je kazao da ona i dalje održava svoju političku i socijalno- ekonomsku stabilnost.

Mi smo svjesni ekonomske krize koja vlada i u RS-u, kao i u zemljama regiona i EU-a, i zato je neophodno da u narednoj godini preduzmemo mjere štednje kako bi budžetski korisnici lakše podnijeli dio krize koja se najviše prelomila preko realnog sektora“, kazao je predsjednik RS-a. On je izrazio nadu da će RS 2014. prevazići sadašnje stanje i da će vratiti bar dio prava koji će sad biti smanjen.

AA/Informer.ba