Politika Udarno Vijesti

Dodik: Ne mogu se porediti Srbija i BiH. Srbija je ozbiljna zemlja, a BiH nedovršena država

Predsjednik RS Milorad Dodik ovako odgovara na pitanje šta je prvo uradio po izlasku iz bolnice, u kojoj je proveo dva dana zbog iscrpljenosti i gdje mu je konstatovan gastritis

 – Dobro se osjećam, odlično! Ko danas nema gastritis! Mala iscrpljenost, ali uglavnom je sve dobro. Nalazi su u redu.

Pa, šta Vam bi?

– Malo košarke, produženo sjedenje i česte vožnje, rekreacija kojom se bavim nije dovoljna. A i godine, naravno.

Hoćete li poslušati ljekare i otići na odmor uprkos političkoj krizi u BiH?

– Možda iskoristim dan, dva ili tri, duži odmor nije moguć u ovoj situaciji. Kriza u BiH je sistemski problem i nije to nije nikakvo čudo. Osporavaju se ustavne odredbe i mogućnost da se formiraju vlasti na nivou BiH u skladu s jasnim dejtonskim procedurama. Oni koji su oskrnavili Dejton omogućili su da se pojave zahtjevi koji su izvan ustava.

Ko su „oni“?

– Sve ovo je rezultat intervencije međunarodnog faktora i želje da se ne poštuje Dejton i da se uspostavi praska koja bi omogućila preglasavanje. Želimo da održimo dejtonsku poziciju, ukoliko BiH bude održiva. Ako ne bude, sigurno nećemo prihvatiti da budemo preglasani.

Srbija je dobila pozitivno mišljenje za kandidaturu za članstvo u EU, dok je BiH usporila na tom putu?

– Ne mogu se porediti Srbija i BiH. Srbija je ozbiljna zemlja, a BiH nedovršena država. Nismo protiv evropskog puta, ali problem je što se ovdje evropski put koristio za modeliranje političkog sistema. Sad imamo zastoj. Ne favorizujemo evropski put nauštrb RS.
Podržavam Srbe na KiM

Šta je rješenje za Kosovo i Metohiju, predlagali ste i podjelu pokrajine?

– Propao je pokušaj da se opravdani protesti Srba sa sjevera Kosova i Metohije kriminalizuju. To je nemoguće pored silnih dokaza o kriminalizaciji albanske vlasti na Kosovu. Suština protesta je u tome da ljudi ne žele nametnuta rješenja. Podržavam ih.

 

Nezavisne/Informer.ba