Politika Vijesti

Dodik: Ne svađam se s bošnjačkim narodom!

Tu se radi o konceptualnoj razlici koja je bila vidljiva sve vrijeme kroz otklone od dejtonskog uređenja BiH i razne zahtjeve za nekom novom političkom platformom i organizacijom izvršne vlasti“, rekao je Dodik za “Dnevni avaz”.

Navodeći da RS traži da bude zadržan dejtonski balans, odnosno balans konstitutivnih naroda, Dodik je rekao da sa druge strane ima neodrživih zahtjeva da se ta konstitutivnost gurne u stranu i da se radi na bazi neke druge vrste političkog predstavljanja.

Dakle, da je bilo razumijevanja te situacije i prihvatanja te realnosti, do ovoga ne bi ni došlo“, istakao je Dodik, koji odgovornima za stanje u BiH smatra i visoke predstavnike koji su uzurpirali određenu vlast.

Predsjednik RS naglasio je da ima samo odgovornost za RS, koja je etablirana u Dejtonskom sporazumu i koja će tražiti svoj izvorni dejtonski položaj.

U strateškom, generalnom cilju RS svakako ima primarno mjesto. RS će svoj položaj u BiH ostvarivati isključivo na činjenici da li od toga ima koristi ili ne. Ako RS nema koristi od BiH, onda se nameće logično pitanje šta ćemo tu”, poručio je Dodik.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH, Dodik je podsjetio da na sastanku stranačkih lidera u Brčkom nije postignuto cjelovito rješenje.

Danas smo ponovo tamo gdje jesmo – četiri ministarska mjesta i Ministarstvo inostranih poslova su opet bazični zahtjevi RS“, konstatovao je Dodik.

On je poručio da to što se ne slaže sa koncepcijama bošnjačkih političara ne znači da se svađa sa bošnjačkim narodom.

U sferi političkog djelovanja ja se nosim s političkim koncepcijama, a ne sa narodom“, zaključio je predsjednik RS.

 

Informer.ba