Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Dodik: Nedopustivo je da BiH ne podrži Jeremićevu kandidaturu

Ukoliko izostane podrška iz Sarajeva ministru vanjskih poslova Republike Srbije Vuku Jeremiću za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), Republici Srpskoj (RS) će to biti jasan znak da Bosna i Hercegovina ne želi da normalizira odnose na pravi način, a također i da ne uvažava interese koje ima RS, jer je od njenog prvorazrednog značaja da se da podrški Jeremićevoj kandidaturi, izjavio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On kaže da bi volio da Bosna i Hercegovina u narednom periodu afirimira određene aktivnosti koje se vode na međunarodnom planu oko raznih kandidatora, prije svega o kandidaturi Jeremića.

Utvrdio je i da je Jeremićeva kandidatura „prvorazredno političko pitanje koje je važno za region“.

Nakon razgovora u Banjoj Luci s šefom srpske diplomatije on je dodao da će RS smatrati nedopustivim ako izostane podrška BiH po tom pitanju.

Pohvalio je i odnos Srbije prema BiH.

„Veoma je važno što se Srbija na pravi način pozicionira u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum i BiH u cjelini. Mislim da to pomaže RS da na pravi način afirmira svoje stavove“, rekao je Dodik i ponovio da je “BiH državna zajednica koja treba da afirmira politiku njenih sastavnih dijelova, entiteta”.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Dodik je pozdravio činjenicu da je Srbija postala kandidat, ističući da je u to uložila maksimalne napore.

On je naglasio da je RS nezaobilazan faktor u procesima evropskih integracija i da u ovim procesima trpi štetu zbog, kako navodi, nesposobnosti BiH, te uglavnom zbog nedostatka kompromisa.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić je ocijenio da je po pitanju situacije u regionu u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do pozitivnih promjena.

„Srbija je dobila kandidaturu za članstvo u EU, došlo je i do napretka u okviru BiH i mislim da ovaj zamah koji postoji u regionu treba iskoristiti, a da bi to učinili neophodno je imati dobro koordinirane korake i poteze“, rekao je Jeremić.

Ustvrdio je da je po pitanju evropskih procesa RS „lokomotiva“ evropskih integracija BiH, te ponovio da će Srbija nastaviti da pruža svaku vrstu podrške RS i BiH po tom pitanju te dodao da je u uvjetima pozitivnih promjena u regionu vrlo teško opravdati ostanak OHR-a.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, je nakon ovog sastanka s Jeremićem poželio uspjeh Demokratskoj stranci na predstojećim izborima u Srbiji, a s kojom već od ranije SNSD ima sporazum o saradnji.

Šef srpske diplomatije prisustvovat će danas i sjednici skupštine Teniskog saveza Republike Srpske u Banjoj Luci.

 

Fena/Informer.ba