Politika Udarno Vijesti

Dodik: Neka Inzko pročita Ustav prije nego što bilo šta napiše

Nakon jučerašnjeg pisma iz OHR-a u kojem visoki predstavnik Valentin Inzko izražava zabrinutost zbog nedavnih izjava predsjednika RS, kojima se negira državnost BiH, reagirao je i Milorad Dodik.

Sudeći po sadržaju, Dodika je najviše “boli” Inzkovo podsjećanje da zemlja nije karakterizira kao državna zajednica, odnosno da u Ustavu BiH se nedvosmisleno navodi da “Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država”.

BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko treba da pročita šta piše u Ustavu BiH prije nego što pošalje bilo kakvo saopštenje.Takve navode kao što su Inzkovi nisam čuo ni od jednog ozbiljnog pravnika”, rekao je Dodik i dodao da bi Inzko trebalo da prestane da se  dodvorava “sarajevskoj čaršiji stalnim negativnim reakcijama na račun RS”, prenosi Tanjug.

Ovim saopštenjem on namjerava da umiri savjest nekih pojedinaca  umjesto da sjedne i da razgovara o svim važnim pitanjima“, rekao je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je, kako prenosi banjalučka štampa, naglasio je da nikada nije negirao Dejtonski sporazum, kao ni postojanje BiH, ni njen teritorijalni integritet.

RS bi trebalo da ima koristi od BiH, a očigledno je da ih nema i zbog toga imamo ogromne gubitke u ekonomiji u oblasti indirektnih poreza i u penzijskom sistemu“, rekao je Dodik.

 

Tanjug/Informer.ba