Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Nisam za to da se BiH teritorijalno uruši, ja samo ne mogu garantovati da će ostati ovakva

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da se ne protivi opstanku BiH, ali da ne može da garantuje da će ostati ovakva kakva jeste.

Ja nisam za to da se BiH teritorijalno uruši, ja samo ne mogu da garantujem da će ostati ovakva. Treba uvažavati sve, postoje realnosti“, rekao je Dodik, podsjećajući da mnogi misle da RS, iako realnost, treba da nestane.

Prema njegovim riječima, BiH je državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri naroda.

“Prema tome, BiH je državna zajednica koja mora da afirmiše subjekte vlasti, subjekte odlučivanja sa nižih nivoa vlasti“, rekao je Dodik, ističući da RS želi da zadrži dejtonska ovlaštenja.

Ističući da je sistem indirektnih poreza u BiH nametnut mimo Ustava BiH Dodik je najavio da će RS, kojoj Federacija BiH na ime poravnanja duguje 68 miliona KM, zaštititi svoja prava.

Donijećemo odluke kojima ćemo dovesti u pitanje funkcionisanje sistema“, poručio je Dodik.

Predsjednik RS ponovio je svoj stari stav da BiH treba demilitarizovati, ocjenjujući da bi novac koji se troši za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH mogao biti upotrijebljen za razvoj.

Imamo nepotrebnu parazitsku strukturu koja troši ogroman budžetski novac“, rekao je Dodik u emisiji “Telering” Televizije OBN.

Prema njegovim riječima, iako u RS postoje određeni problemi u vezi sa realnom ekonomijom, Budžet Srpske je stabilan, bez obzira što u ovoj godini nema tranše MMF-a.

RS redovno izmiruje svoje obaveze, stabilizovani su penzioni i fond zdravstva“, rekao je Dodik i dodao da RS ima institucionalnu stabilnost i da nema vidljivih opasnosti na socijalnom i ekonomskom planu.

 

Srna/Informer.ba