Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik odbio ponudu, ne da Lagumdžiji diplomatiju

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbacio je ponudu tokom razgovora sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da on (Čović) bude na čelu Vijeća ministara, aa da šef SDP-a  Zlatko Lagumdžija postane šef diplomatije u novom Vijeću ministara BiH!

Izvor Pressa RS iz vrha HDZ-a BiH otkriva da je Čović Dodiku prenio detalje ponude OHR-a, prema kojoj su međunarodni zvaničnici iskazali spremnost da šefu HDZ-a BiH ukinu sankcije i omoguće mu da zauzme poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ako Lagumdžija postane ministar vanjskih poslova.

”Predsjednik Čović je započeo prošle sedmice novi krug konsultacija sa predstavnicima vodećih političkih partija u Parlamentu BiH. Usput smo testirali spremnost SDP-a i SDA da pristanu na rekonstrukciju Vlade FBiH, jer smo od OHR-a tražili da povuče naloge koji su omogućili uspostavljanje nelegalne vlasti u ovom entitetu” – tvrdi za Press visoki funkcioner HDZ-a.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je za Press RS da njena stranka zna za kombinacije koje su dogovarane na relaciji OHR – SDP BiH i pokušaje da se Zlatku Lagumdžiji obezbjedi značajna pozicija u novom Vijeću ministara BiH.

”Ponavljam! Sve dok se Lagumdžija ne uhljebi i dok se za njega ne nađe pozicija, nema ništa od formiranja Vijeća ministara BiH. Ova zemlja će propasti zahvaljujući nerealnim ambicijama šefa SDP-a’‘ – kaže Majkićeva.

Ona poručuje svim akterima pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH da se kreću u realnim političkim okvirima i da ne prave račun bez krčmara.

”SNSD je od početka jasan, da jasniji ne može da budemo. Tuđe nećemo, svoje ne damo! To znači da Srbima pripadaju četiri ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH, uključujući i poziciju ministra vanjskih  poslova” – naglašava Majkićeva.

 

Informer.ba