Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik otvorio zgradu za srpske povratnike u Srebrenicu: Srbin treba biti načelnik

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik danas je u Srebrenici uručivanjem ključa porodici Milene Gavrić otvorio zgradu sa 32 stana u koju će useliti 29 porodica koje žive u kolektivnim centrima i tri porodice koje trenutno koriste alternativni smještaj, a prije toga su najduže stanovale u kolektivnim smještajima.

“Gledajući prilog o životu porodica u srebreničkim kolektivnim centrima prije nekoliko godina, riješio sam da se tim porodicama pomogne i krenuli smo u njihovo trajno zbrinjavanje i raspuštanje kolektivnih centara u Republici Srpskoj.  Srećan sam što se ovaj projekat uspješno realizuje i došao sam da poželim sreću ovim porodicama i zahvalim im za strpljenje”, rekao je Dodik tom prilikom.

On je istakao da će, uprkos ekonomskoj krizi, Republika Srpska nastaviti stambeno zbrinjavati porodice iz kolektivnih centara, ratne vojne invalide  i porodice poginulih boraca.

“Izmjenama zakona omogućićemo da budete sigurni u ovim stanovima i da u njima živite slobodno bez ičijeg ometanja”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je potrebno značajnije prisustvo institucija RS u Srebrenici, jer se uvjerio da mnoge međunarodne organizacije zaobilaze srpska sela u obnovi kuća i infrastrukture.

“Nisam protiv obnavljanja bošnjačkih kuća, ali je potrebno ispraviti nepravdu međunarodnih organizacija prema srpskom stanovništvu  i omogućiti mu dostojan život”, istakao je Dodik.

On je rekao da dosadašnja saradnja lokalne srebreničke vlasti sa Vladom RS nije bila dobra i da je potrebno objediniti snage da se na sljedećim izborima u Srebrenici za načelnika opštine izabere Srbin koji će raditi u interesu svih građana i poštovati Republiku Srpsku, što nije bio slučaj sa dosadašnjim načelnicima ove opštine iz reda bošnjačkog naroda.

“Republika Srpska je trajna kategorija i treba je poštovati. Ko  poštuje nas poštujemo i mi njega i sarađujemo s njim”, rekao je Dodik, ističući da je “BiH trajno invalidna jer ne funkcioniše i nije nastala voljom svih njenih građana kao što je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda”.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, uručujući ključ od stana  Splićanki Jadranki Maleš izbjegloj iz Donjeg Vakufa, rekao je da se useljavanjem zgrada u Srebrenici i Bratuncu danas završava tužna priča o kolektivnim centrima u ovim opštinama.

Nakon Srebrenice predsjednik Dodik prisustvovaće uručivanju ključeva od 32 stana u novoizgrađenoj zgradi za smještaj porodica koje godinama žive u kolektivnim centrima u Bratuncu, čime će se stvoriti uslovi i za njihovo raspuštanje tako da će u ove dvije opštine biti raspušteno svih pet kolektivnih centara.

 

Srna/Informer.ba