Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Pravom pobijediti silu

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da je RS započinjanjem suštinskog dijaloga sa EU o reformi pravosuđa u BiH na dobrom putu da pravom pobijedi silu.

Naš suštinski dijalog sa EU obezbijedio je da /visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost/ Ketrin Ešton dođe u Banjaluku. To je za nas vrlo važan čin, koji ima snažne političke konsekvence. RS je dakle na dobrom putu da pravom pobijedi silu“, istakao je Dodik.

On je istakao da je ključno to što je EU ipak procijenila da na strani RS postoje određena prava i da je u pravu, te dodao da je OHR mogao da radi šta hoće da nije bilo kvalitetne reakcije EU.

Dodik smatra da u BiH ne bi došlo do zaoštravanja situacije zbog odluke o referendumu, ističući da Srpska ima pravo da demokratskim sredstvima brani svoja prava i od toga neće odustati. “Ključna rečenica dogovora sa EU je da referendum o ovom pitanju za sada nije neophodan. Odavno nemamo potrebu da uplakano Sarajevo tešimo dobrim poklonima. Mi od Sarajeva samo tražimo da poštuju naša ustavna prava onoliko koliko i mi poštujemo BiH”, rekao je Dodik za beogradsku “Politiku”.

On je istakao da predstoje teški razgovori o reformi pravosuđa u kojima će se definitivno reći da li može ili ne može da ostane ovakav pravosudni sistem u BiH. “Po mojoj procjeni mi smo pobjednici, jer smo jedno vrlo važno pitanje stavili na dnevni red, ne samo u BiH nego i u organima EU“, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da je u BiH nemoguće graditi društvo koje bi funkcionisalo po principu “jedan čovjek – jedan glas”, jer bi to neminovno obezbijedilo majorizaciju i aroganciju najbrojnijeg bošnjačkog naroda.

“BiH jedino može sačuvati kompromis koji predstavnici tri naroda postignu na nivou države. Pod uslovom da ti predstavnici budu iz najsnažnijih stranaka iz sva tri naroda“, rekao je Dodik i dodao da je izgradnja jedne nacije u BiH, po američkom modelu, nemoguća misija.

Predsjednik Srpske je rekao da je BiH u ovom trenutku podijeljena zemlja i da nema hemije koja je može ujediniti, a to potvrđuje i njena istorija. “Što se tiče nas, BiH može da bude uspješna konfederacija ili unija čiji bi entiteti dio svoje državnosti i nadležnosti prenijeli na zajedničke organe kao što su vojska, spoljna i monetarna politika…”, rekao je Dodik.

On je istakao da se RS neće upuštati u avanture kao što je secesija od BiH, već da želi da u BiH vlada balans utvrđen Dejtonskim sporazumom. “BiH isključivo može da opstane ako se poštuju prava RS dobijena Dejtonskim sporazumom. I Bošnjaci bi trebalo da prigrle Dejtonski sporazum i tako sačuvaju BiH. Ovako, kako oni rade, to je najbolji put da se ugasi ova zemlja”, rekao je Dodik.

 

Srna/Informer.ba