Politika Udarno Vijesti

Dodik: Predložit ćemo zakon o zabrani negiranja genocida nad Jermenima

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da će ova politička partija predložiti zakon o zabrani negiranja genocida nad Jermenima, bez obzira na to kako neko gleda na taj akt.

“Mi na ovaj način želimo da se pridružimo svim civilizovanim evropskim i drugim zemljama koje su osudile taj genocid i to ćemo predložiti parlamentu već ovih dana”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući regovanje u Turskoj na ovaj zakon, Dodik je rekao da je Turska u BiH potpuno navijački nastrojena i da štiti bošnjačko-muslimanske interese, bez vođenja računa o tome da u BiH žive i drugi i da Republika Srpska nema razloga da razumije njihove napore da budu opšteprihvaćena strana.

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, naglasio je da je se genocid nad Jermenima nesumnjivo desio i da je mučki ubijeno milion i po ljudi. On je dodao da, kada bi se radila generalna analiza, moglo bi se doći i do toga da su Turci počinili genocid nad Srbima u vrijeme kada su vladali ovim prostorima.

Dodik je najavio da će SNSD poslije katoličkog Božića uputiti u parlament BiH zakon o zabrani negiranja genocida koji je izvršila Turske nad Jermenima.

Ovo je već drugi put da Dodik namjerava u parlament BiH uputiti ovaj zakon. Prvi put je najavio ovakav zakon u paketu sa zakonom o zabrani nošenja burke/feredže, u maju 2010.

On je naveo da će taj zakon predvidjeti obavezu da se ne može negirati taj genocid, kao i određene kazne.

Francuska nacionalna skupština juče je izglasala prijedlog zakona kojim se kaznom od godinu dana zatvora i novčanom kaznom sankcioniše negiranje genocida nad Jermenima 1915-1917. godine.

NEPRIHVATLjIVO USLOVLjAVANjE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je loša i nepotrebna svaka vrsta uslovljavanja u vezi sa budžetom zajedničkih institucija BiH i formiranjem Savjeta ministara.

Dodik je naglasio da su poruke uslovljavanja pred sutrašnji sastanak lidera poruke neuspjeha, jer oni koji opstruišu formiranje Savjeta ministara tome pridruže i priču u vezi sa budžetom da bi izazvali međunarodnu intervenciju, i to da visoki predstavnik nametne budžet.

“Ukoliko visoki predstavnik to bude učinio, mi ćemo ući u proces parlamentarnog osporavanja Uprave za indirektno oporezivanje, povlačeći svoju saglasnost na njeno formiranje. Proglasićemo da je njeno djelovanje na prostoru Srpske van zakona, donijećemo novi zakon i formirati svoju službu“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da visoki predstavnik nema pravo da se petlja u usvajanje budžeta, a pogotovo ne ako to želi da učini uslovljavanjem.

Odgovarajući na pitanje može li se očekivati dogovor o formiranju Savjeta ministara na sutrašnjem sastanku, Dodik je rekao da je zakon rekao da Srpskoj pripadaju četiri ministarska mjesta i da Republika Srpska ne može da ide van zakonskog okvira.

“Zakon je rekao da Republici Srpskoj pripadaju četiri mjesta ako su oni spremni da to daju mi ćemo to završiti, ako nisu premni, šta da radimo, ne možemo da idemo izvan zakona“, rekao je Dodik.

Lideri šest političkih stranaka zastupljenih u kolegijumima domova Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da se sastanu u novom pokušaju da bude formiran Savjet ministara.

 

Srna/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Prihvatiti da, al posle priznanja Genocida nad Bosnjacima, i zabrane negiranja. POSLE prihvatanja takvog zakona moze Dodik da trazi ovakve deklaracije. Do tada prica u prazno, da se lozi raja bespotrebno.