Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Dodik: Predložit ću da entiteti imaju svoje zasebne agende za EU

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je večeras Srni da će na sastanku u Italiji, kojem će prisustvovati lideri šest vodećih stranaka u BiH, predložiti da se razmisli o konceptu da Republika Srpska ima svoju agendu za EU, a Federacija BiH “koja čini zastoje”, svoju.

“Ja idem da to kažem na skupu u Italiji, a ne da tamo pregovaram sa /Sulejmanom/ Tihićem i /Zlatkom/ Lagumdžijom. Ja neću učestvovati u razgovorima o konstituisanju vlasti u BiH izvan BiH. Što se mene tiče to neće biti na dnevnom redu”, rekao je Dodik Srni u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom.

Predsjednik Srpske je najavio da će učestvovati na skupu u Italiji, koji organizuje njemačka Fondacija Konrad Adenauer, ali da neće pristati da se razgovara o formiranju vlasti u BiH.

“Tamo idemo da pričamo o evropskim temama i ništa drugo. Prema tome, ako neko bude postavljao to pitanje na dnevni red, ja neću učestvovati, jer sva pitanja koja su toga karaktera treba da se dešavaju u BiH. Ja ne želim da se stiče utisak kako smo mi navodno negdje dovedeni, pa nam se zavrću ruke. Ja sam svoju ruku davno odvrnuo što se toga tiče”, naglasio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Predsjednik RS je ocijenio da se sastanak u Italiji zloupotrebljava, jer “on nema nikakve veze sa pitanjem izbora Savjeta ministara ili bilo čega drugog”.

U italijanskom gradu Kadenabija, od 26. do 29. novembra biće održan skup o temi “Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU”, u organizaciji njemačke Fondacije “Konrad Adenauer”, na kojem će učestvovati lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ 1990, SDP-a, SDA, kao i predstavnici više institucija iz BiH.

Od stranih gostiju očekuje se dolazak Miroslava Lajčaka, direktora u Evropskoj službi za spoljne poslove, Doris Pack, poslanika u Evropskom parlamentu, Kristijana Švarc Šilinga, bivšeg visokog predstavnika u BiH i drugih.

 

Srna/Informer.ba