BiH Udarno Vijesti

Dodik: Presuda Haškog tribunala Markaču i Gotovini je sramna

Presuda žalbenog vijeća Tribunala hrvatskim generalima je donesena pod političkim utjecajima, kazao predsjednik RS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je oslobađajuća presuda žalbenog vijeća Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču „nevjerovatna i sramna, i očigledna potvrda da je ona politička i da je donesena pod političkim utjecajima“, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Nevjerovatno je da nakon prvostepene osuđujuće presude hrvatskim generalima sada bude donesena oslobađajuća presuda. Očekivati se moglo možda smanjenje kazne, ali ne i ovo. U svakom slučaju, mislim da je ovdje politika imala odlučujući utjecaj i da Hrvatska, koja sada treba da postane članica Evropske unije, s osudom o udruženom zločinačkom poduhvatu sigurno ne bi imala dobre reference. Ovo je ponižavajuća odluka za sve žrtve, za sve Srbe, i nakon nje možemo imati povjerenje u Haški tribunal. Svi koji su vjerovali da postoji međunarodna pravda , sada mogu biti sigurni da je ona i selektivna, i politička, i da se samo na taj način i upražnjava“, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-istraživačkog centra “Veritas”, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Hrvatskoj, istakao je da je oslobađajuća presuda generalima Markaču i Gotovini „nepravedna, nije pravna i sudska, nego politička“.

Jasno je da je ona donesena pod utjecajem hrvatskog diplomatskog lobija, i nakon ovoga, niko više ne može vjerovati da je Haški tribunal pravedan sud koji je spreman sve aktere minulih ratova na isti način tretirati“, istakao je Štrbac.

On je zaključio kako su ovom presudom „zatvorena sva vrata za povratak Srbima prognanim iz Hrvatske“.

 

AA/informer.ba