BiH Politika Vijesti

Dodik: Prijedlog FBiH ne može uticati na prijedlog Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska učiniti samo ono što se zahtijeva odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci”, te poručio da prijedlog iz Federacije BiH ne može uticati na prijedlog iz Srpske.

Srpska nema razloga da revidira svoj dosadašnji prijedlog u vezi sa slučajem ‘Sejdić i Finci’ i on će ostati isti do kraja”, izjavio je Dodik u Istočnom Sarajevu nakon sinoćnjeg sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

On je podsjetio da se odlukom u slučaju “Sejdić i Finci” ne zahtijeva promjena načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Što se tiče FBiH, kako god ona riješi to pitanje – mi nećemo stvarati probleme, ali njihov prijedlog ne može da utiče na naš prijedlog“, poručio je Dodik.

Dodik je prenio da mu je File na sastanku rekao će EU, kada je riječ o slučaju “Sejdić i Finci”, poštovati unutrašnji dogovor u BiH, ali da se očekuje da bude riješen problem diskriminacije u izboru članova Predsjedništva BiH, sa čime korespondira prijedlog Srpske.

“Problem simetrije i asimetrije, koji je nametnut iz FBiH, nije tema. Tema je diskriminacija“, napomenuo je Dodik.

On je dodao da je na sastanku pojasnio detalje prijedloga iz Srpske, kao i da su problemi u vezi sa tim pitanjem u FBiH.

Istakao sam da je interes Srpske da se aplicira za članstvo u EU, da smo dali korektan odgovor o pitanju ‘Sejdić i Finci’ i da smo spremni da gradimo sistem koordinacije“, rekao je Dodik.

On je dodao da je vidljivo da File daje značajan doprinos da se bitno “omekša” evropska politika u BiH kada je riječ o Mapi puta.

Predsjednik Srpske je naveo da je na sastanku bilo riječi i o predstojećem priključenju Hrvatske u EU, novim procedurama i praksama koje bi mogle da se dese u tom trenutku i onome što je neophodno učiniti kako bi došlo do nesmetanog protoka roba.

“Razgovarali smo i o popisu stanovništva koji nas očekuje i izgledima da to prođe u najboljem redu“, rekao je Dodik.

Sastanku su prisustvovali i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović, šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac, ambasador BiH pri EU Igor Davidović i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Nezavisne/Informer.ba