Politika Udarno Vijesti

Dodik pristao, na testu sporazum Čovića i Lagumdžije

Stavovi stranaka u vezi s uspostavljanjem izvršne vlasti u BiH su približeni i ne vidim nikakvog razloga da Vijeće ministara ne bude konstituirano vrlo brzo, čim HDZ BiH da svoj pristanak, izjavio je jučer za “Avaz” Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a.

Dodikova taktika

Hadžić, koji u ime svoje stranke učestvuje u pregovorima, smatra vrlo značajnom činjenicu da je RS kao strana i dalje zainteresirana za što bržu uspostavu izvršne vlasti u državi.

”Izjave Milorada Dodika i Mladena Bosića nakon sastanka u Brčkom bile su očekivane, ali je vrlo lijepo čuti da postoji interes za formiranje Vijeća ministara na osnovama dogovora u Brčkom” – zaključuje Hadžić, koji podsjeća da su lideri šestorke tada usaglasili da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH pripadne SDP-u.

Prema informacijama “Avaza”, sve je izvjesnije da bi SNSD na kraju diplomatiju, ipak, mogao prepustiti SDP-u, dok bi se se Dodik zadovoljio Ministarstvom finansija i trezora. Cijeli tok pregovora šestorke i licitiranje pozicijom ministra vanjskih poslova navodno su bili dio Dodikove taktike, kako bi se dokopao finansija, čemu, zapravo, teži od početka.

Nova runda

No, mnogo toga ovisi o današnjim pregovorima o formiranju Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku, gdje se testira sporazum koji su postigli Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović. Za večeras je zakazana nova runda pregovora između dva HDZ-a na jednoj te SDA i SDP-a na drugoj strani.

Sve je dogovoreno, osim podjele resora, jer SDP i HDZ BiH ne mogu se dogovoriti o ministarstvima obrazovanja i finansija. Nezvanično, obje stranke spremne su popustiti u vezi s finansijama, ali ne i kod Ministarstva obrazovanja. Pola kantonalnog budžeta, naime, otpada na obrazovanje, a i mjesta u upravnim i školskim odborima godinama su bila rezervirana za kadrove HDZ-a BiH i SDA. Također, SDA je nezadovoljna svojim kolačem i sa te strane moglo bi biti problema.

 

Dnevni avaz/Informer.ba