Politika Udarno Vijesti

Dodik: Republika Srpska dobila “ključna” ministarstva

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je RS dobila „ključna mjesta“ u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Dodik navodi da RS „inače dobija četiri ministarska mjesta, iako sva ne dobijaju Srbi“, a prema jučerašnjem dogovoru šest lidera  pripala su joj tri resora – finansija, civilnih poslova te vanjske trgovine.

“Imajući u vidu ono što dolazi u narednoj godini, a to su evropske integracije, ta pitanja će se najviše prelamati preko ovih ministarstava, a pogotovo preko Ministarstva finansija”, naveo je Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da će predstavnici SNSD-a i SDS-a, nakon praznika dogovoriti kandidate za ministarska mjesta, od kojih će dva dobiti SNSD, a jedno SDS.

Ustvrdivši da o imenima nije bilo konkretnog dogovora, kazao je da u obje stranke postoji „značajan broj ljudi sa iskustvom u radu u zajedničkim organima i da će ih rukovodstva stranaka uvažiti“.

Komentirajući to što je Specijalno tužilaštvo RS obustavilo istrage protiv njega i još šest osoba u RS osumnjičenih za, navodno, nezakonitosti u izgradnji nekoliko objekata u RS, on je ponovio tvrdnju da je istraga Tužilaštva BiH protiv njega i njegovih saradnika bila politički motivirana.

 

Fena/Informer.ba