BiH Politika Udarno Vijesti

Dodik: Republika Srpska je za mene država

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je u srijedu uveče da je za njega Republika Srpska država, jer ima sve elemente države po međunarodnim standardima.

RS je po svemu, osim po ignoranciji nekih, država i mi je tako doživljavamo“, kazao je Dodik u intervjuu za Radio-televiziju RS (RTRS).

Navodeći da je BiH za RS “moranje”, on je naveo da RS poštuje Dejtonski sporazum, ali da neće ostati jedina da brani taj sporazum.

BiH je nemoguća zemlja sa stanovišta činjenice da se odustalo od provođenja slova Dejtona. Prošao je duh Dejtona i sada se ušlo u farsu, u kojoj u suštini niko neće ovu zemlju. Neće je ni Bošnjaci, jer, da je hoće, oni bi prihvatli Dejtonski sporazum“, naveo je on.

Dodik je poručio da “nije zainteresovan za BiH, čak ni za evropsku budućnost BiH”, ali je istakao kako RS nije krivac zato što BiH neće ispuniti rokove za provođenje presude “Sejdić-Finci”.

Prema njegovim riječima, odgovornost za to leži u Federaciji BiH.

Dodik je ponovio da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće odustati od smjene ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije.

Ovo je crvena linija ispod koje sigurno nećemo ići. Čim počne da radi parlament pokrenut ćemo pitanje razrješenja Lagumdžije. Oko te ideje pokušat ćemo okupiti i neke druge političke partije, mislim da bi u tome trebalo da bude SDS i neke druge partije iz RS-a“, poručio je on.

Ako smjena Lagumdžije ne bude na dnevnom redu, upozorio je Dodik, “više ništa neće biti na dnevnom redu”.

Na ovom pitanju se, definitivno, ne može praviti kompromis. Hoćemo da se ova situacija raščisti”, kazao je on.

Fena/Informer.ba