BiH Izdvojeno Vijesti

Dodik: RS ima sve elemente države, samo joj nedostaje međunarodno priznanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Srpska definitivno ima sve elemente da postane država te da je jedino što joj još nedostaje – međunarodno priznanje.

Republika Srpska ima svoju vladu, svoje institucije, svoju teritoriju, sopstveni narod. Drugim riječima, ona definitivno ima sve elemente da postane država. Nema sumnje o tome” – naveo je Dodik u izjavi ruskim medijima i dodao da Srpska nije članica UN i da se tamo predstavlja kao dio BiH.

Dodik je, podsjećajući da je Republika Srpska prihvatila Dejtonski sporazum, odnosno njegovo slovo, a ne duh, naveo da događaji u BiH pokazuju da zemlja postaje sve više podijeljena.

To nije samo pitanje teritorijalne podjele, najveći problem je kulturna podjela, podjela po načinu života i u svim drugim aspektima života. A to stvara određene političke situacije koje će uticati na nova rješenja u budućnosti” – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srpska protiv prenosa dodatnih nadležnosti na BiH, jer bi to stavilo Republiku Srpsku, Srbe, ali i Hrvate i manjine u nepovoljan položaj.

Vjerujemo da načelo jednakosti svih etničkih zajednica treba poštovati i štititi. Politički život u BiH treba da se razvija na ovaj način“- dodao je on.

Dodik je ocijenio da su “bosanski muslimani manje entuzijastični po pitanju BiH nego nekada prije u prošlosti” i objasnio da se to može vidjeti u načinu na koji se Savjet ministara formira.

Oni su zainteresovani za takav sastav vlasti da preuzmu kontrolu koju ne žele da dijele sa drugima. I to stvara novu atmosferu koja zaista može dovesti do mogućnosti da BiH odabere drugačiji način razvoja u narednim godinama i decenijama koje dolaze. Što se tiče Republike Srpske, ona će nastaviti da jača svoje državotvorne kapacitete” – poručio je Dodik.

Dodik je ponovio da BiH živi pod djelimičnim međunarodnim protektoratom svjetske zajednice

Predsjednik Srpske je naglasio da je visoki međunarodni predstavnik postao problem u BiH.

Visoki predstavnik je uspostavio Vladu u Federaciji BiH mimo Parlamenta. Štaviše, on zloupotrebljava svoja ovlašćenja masovnim nametanjem više od 200 zakona. On nema pravo niti ovlašćenje da to uradi. Ne postoji rezolucija UN, u tom smislu, niti tzv. bonska ovlašćenja koja su mu omogućila da djeluje na ovaj način” – napomenuo je Dodik i objasnio:
.
Sve ove aktivnosti dovele su do nedostatka povjerenja u visokog predstavnika. Danas ga podržavaju samo bosanski muslimanski politički lideri, dok su Hrvati i Srbi apsolutno sigurni da bi se njegov mandat trebao okončati u najkraćem mogućem roku” .

Komentarišući mogućnosti da se neko iz međunarodne zajednice ponovo pojavi kao posrednik u razgovorima o uređenju BiH, Dodik je odbacio takvu soluciju i poručio da ni “SAD ni Evropa ne mogu da djeluju kao moderatori ustavne reforme, jer je taj proces unutrašnja stvar BiH”.
Predsjednik Republike Srpske poručio je da Srpska želi da zadrži svoju autonomiju i svoja prava.

Smatramo da je BiH podijeljena zemlja u kojoj ima više prostora za autonomiju nego za BiH. Ne možemo da prihvatimo bilo koju drugu BiH osim takve” – rekao je Dodik.

 

Srna/Informer.ba