Politika Vijesti

Dodik: RS neće odustati od četiri ministarstva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas, tokom razgovora s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocanom Harčenkom, da “RS neće odustati” od zahtjeva da u novom Vijeću ministara dobije četiri mjesta, od kojih i resor vanjskih poslova.

Dodik i ambasador Ruske Federacije razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u RS-u i BiH.

Harčenko je u odvojenom susretu razgovarao i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, a analizirana je nova faza međunarodnog prisustva u BiH koja započinje dolaskom novog ambasadora EU i razdvajanjem funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU.

Ocijenjeno je da će to biti izazovno za obje strane i da treba u budućnosti procjenjivati šta će biti aktivnosti OHR-a, a šta evropskog predstavnika.

Kazali su i da se odnosi RS-a i Ruske Federacije uspješno razvijaju i da treba nastaviti s novim ekonomskim projektima.

Radojičić je upoznao ruskog ambasadora o planiranim aktivnostima u Narodnoj skupštini i očekivanim raspravama u narednim mjesecima o zakonima iz oblasti socijalne sfere, ali i o političkim temama, kao što su odnosi u BiH i finansiranje institucija, saopćeno je iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Informirao ga je i o zaključcima sa sastanaka predstavnika SNSD-a, SDS-a i predstavnika RS-a u institucijama BiH koji je održan na Jahorini.

Radojičić tvrdi i da se izjavama o uplitanju izvršne vlasti u rad pravosuđa, nakon sastanka SNSD-a i SDS-a na Jahorini, prebacuje tema sa stvarnih problema u pravosuđu na političke priče.

Uvijek je lakše spinovati priču nego razgovarati o stvarnim problemima u pravosuđu kojih ima počevši od ponašanja predsjednika Ustavnog suda BiH i niza kritika na njegov račun i račun Ustavnog suda u brojnim stvarima koje su bile čak i finansijske prirode, a ne samo ustavne“, ustvrdio je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kao rješenje jednog dijela tog problema vidi u donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH te tvrdi da “nekima, pa i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću odgovara da tog zakona nema jer se na mala vrata, tamo gdje nema dogovora, provuče nešto drugo i prošire nadležnosti”.

 

Fena/Informer.ba